proslava shutterstock 1 proslava shutterstock 1

Shutterstock državna proslava

Včeraj je na ograjenem in zastraženem Kongresnem trgu potekala državna proslava pod “taktirko” Igorja Pirkoviča. Namesto državne proslave smo dobili shutterstock državno proslavo in še nebo se je na začetku zjokalo nad tem kar se sedaj dogaja v Sloveniji. Ni naključij, kajne?

Sam si nisem ogledal državne proslave, tako da ne morem soditi o njenem “kulturnem” pomenu in o nastopajočih. Sem pa videl grafike, ki so jih prikazovali med proslavo – “shiny happy people” Slovenije. Ampak žalostno je, da so, kot je že v navadi pri SDS vzeli fotografije iz shutterstock galerij (tudi adobe stock) in jih “predrugačili”, ter uporabili kot prikaz srečnih Slovencev.

Zakaj me to moti? V bistvu mi je vseeno, če uporabijo “stock” fotografije. Če je grafika, kot bi jo nekdo narisal v Corel Drawu, če ne vedo, da v slovenskem jeziku ni “šestpičja” in uporabljajo motive, ki so bili moderni nekje v letu 1983. Pač to je domet ustvarjalcev proslave in volivci SDS so navdušeni nad to preprostostjo, predvsem pa nad “domoljubnostjo”, ki veje iz grafik. No, da na grafikah niso Slovenci je očitno za domoljupce nepomemben podatek.