Morski koprc aka motar (kot mu pravijo sosedje) je zanimiva rastlina, ki je zelo zdrava in užitna in raste med skalami na obali. Verjetno se tega marsikdo ne zaveda, da lahko ob kopanju v morju nabere rastlino iz katere lahko naredi omako za testenine, jo doda ribam, ali pa jo poje surovo.

Pred par leti sem kupil vložen motar v kisu. Nisem vedel kaj naj pričakujem, ampak me je navdušil njegov nenavadni okus. Letos sem se odločil, da ga sam naberem in ga vložim v kis in pripravim jedi iz njega.

Na obali, med skalami ponavadi raste rastlina, ki ima zelo mesnate “liste”. Rastlina raste s pomočjo morja, ki jo škropi in ima v sebi veliko soli in v mesecu maju in juniju je najbolj primerna za nabiranje, saj kasneje dobi še precej močnejši in izrazitejši okus, prav tako pa rastlina tudi oleseni. In marsikdo se ne zaveda, da lahko to rastlino natrga in jo doda na kruh in si tako privošči zanimivo kombinacijo okusov.

Sam sem nabral par pesti motarja – trgal sem samo mehke dele, tiste olesenele pa sem pustil. Res imajo precej slan okus, predvsem pa dokaj nenavaden okus. Če ga boste pripravljali doma, potem ga ne kuhajte predolgo, saj bo s tem izgubil velik del aromatičnega olja.

Moji nasveti za pripravo motarja so preprosti:

  • blanširaš par minut, odliješ vodo, dodaš olivno olje in iz njega narediš omako za na testenine (te omake ni potrebno dodatno soliti, kajti motar ima veliko soli v sebi)
  • segreješ kis, počakaš, da se ohladi, z motarjem napolniš kozarec za vlaganje in ga preliješ s kisom (lahko dodaš še malce celega popra)
  • umiješ motar v vodi, dodaš na kruh in dodaš par kapljic olivnega olja
  • motar lahko uporabite namesto blitve za prilogo k morskim jedem
  • iz motarja lahko pripravite “smoothie”
  • pripravite solato na katero dodate motar

Sicer pa, naj vsak pusti svoji domišljiji prosto pot pri pripravi motarja. Mogoče vas bo kdo na obali gledal čudno, ko boste nabirali “zelenjavo”, ampak vi boste tisti, ki boste uživali v motarju na vašem krožniku! Pa dober tek!

Motar
Roberta F. / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)