Pred proslavo na Kongresnem trgu je nekaj udeležencev protestov izžvižgalo gardo Slovenske vojske. Glede na to, da je sindikat vojakov Slovenije na okrožno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zaradi sramotenja vojske, bi bilo mogoče vredno pogledati še vse skupaj z druge perspektive.

Kongresni trg je bil večkratno ograjen. Protestniki smo prišli do hotela Cubo in tam nas je pričakala policija. S smeri Kongresnega trga je prihajalo par vojakov z orožjem na ramenih.

Glede na to, da je bila na drugi strani ograje množica protestnikov jim policisti niso takoj odprli ograje. In vojaki so se prestopali sem ter tja pred ograjo. Pogovor po telefonu in njihov “šef” jih je potem mimo množice vodil do kombijev, ki so bili parkirani pred Dramo.

 

Veliko protestnikov je šlo naprej proti Križankam. Nekaj pa jih je ostalo. In vojska se je pred Dramo postavila v formacijo, ko so mimo nje hodili protestniki, ki so na celi svoji poti uporabljali piščalke.

Kljub temu, da so bili na cesti ljudje to vojske ni ustavilo, da niso marširali proti Kongresnemu trgu – da jim je policija odprla ograjo in da so šli mimo.

Zastavlja se mi preprosto vprašanje – zakaj ni vojska parkirala svojih kombijev znotraj ograjenega prostora? In začela svojega marširanja od tam? Zakaj se je odločila, da bo to storila na področju, kjer je bilo mnogo protestnikov?

Glede na to, da so bili vojaki z orožjem občutek ni bil ravno prijeten. Ampak to je nepomembno – pomembno je, da sindikat vojakov vlaga kazensko ovadbo zaradi sramotenja vojske, ker so nekateri protestniki proti njim vzklikali izdajalci in jih izžvižgali.

p.s.: ne podpiram tega početja, ampak se mi pa zastavlja preprosto vprašanje – zakaj niso gardisti začeli svojega marširanja znotraj ograjenega področja? Verjetno ni naključij, kajne?