Leta 2020 se Janez Janša počuti ogroženega, ker se na protestih pojavlja napis Smrt janšizmu. Kljub temu, da nihče ne grozi njemu, ampak ima beseda janšízem -zma m (ī) svoj pomen v SSKJju / politična usmeritev, kot jo razvija in zastopa slovenski politik Janez Janša. Ampak za razumevanje besedne zveze je potreben skok nazaj v zgodovino. V leto 1988. Zakaj?

Fotograf Tone Stojko je napis Smrt janšizmu fotografiral 8. julija 1988, ko se je pojavil na tabli uredništva Mladine. Poleg Smrt janšizmu, sta se zraven pojavila še dva napisa, ki ju je bom omenjal, da se ne bo premier počutil še bolj ogroženega.

Zanimivo je, da se sedaj, 32 let po prvem takšnem pojavu te besedne zveze počuti ogroženega in na tem gradi svoj boj proti protestnikom. V bistvu je šel celo tako daleč, da je napisal pismo generalnemu državnemy tožilcu Dragu Šketi, kjer mu med drugim očita, da bo on odgovoren za stopnjevanje spodbujanja k nasilju in za vse, kar se bo zgodilo.

To, da Janševi vojščaki vsak dan grozijo, pozivajo k posiljevanju in nasilju na tviterju je zanj povsem sprejemljivo. Težava vseh težav je napis Smrt janšizmu, ki so ga policisti na protestih tudi s silo vzeli protestnikom iz rok in jih popisali.

Ja. Leta 1988, ko se je prvič pojavil ta napis ni bilo težav, so pa leta 2020, ko se ravno stranka SdS zavzema za “svobodo govora” in kjer se sami poslužujejo poniževanja novinarjev, politikov in državljanom Slovenije na vsakodnevni bazi. Ampak ja, to je ta Slovenija, kjer niso enaka pravila za ene in druge. Kjer smo vsak dan bolj razklani in kjer je pomembno zgolj to koliko všečkov dobi kdo na tviterju, ker s tem se meri “moč” v sedanjem svetu.

Aha. Še fotografija iz leta 1988, ki postavi vse skupaj v precej drugačno luč …