Smrt jansizmu Smrt jansizmu

Smrt janšizmu je bil prvič uporabljen 8. julija 1988

Leta 2020 se Janez Janša počuti ogroženega, ker se na protestih pojavlja napis Smrt janšizmu. Kljub temu, da nihče ne grozi njemu, ampak ima beseda janšízem -zma m (ī) svoj pomen v SSKJju / politična usmeritev, kot jo razvija in zastopa slovenski politik Janez Janša. Ampak za razumevanje besedne zveze je potreben skok nazaj v zgodovino. V leto 1988. Zakaj?

Fotograf Tone Stojko je napis Smrt janšizmu fotografiral 8. julija 1988, ko se je pojavil na tabli uredništva Mladine. Poleg Smrt janšizmu, sta se zraven pojavila še dva napisa, ki ju je bom omenjal, da se ne bo premier počutil še bolj ogroženega.

Zanimivo je, da se sedaj, 32 let po prvem takšnem pojavu te besedne zveze počuti ogroženega in na tem gradi svoj boj proti protestnikom. V bistvu je šel celo tako daleč, da je napisal pismo generalnemu državnemy tožilcu Dragu Šketi, kjer mu med drugim očita, da bo on odgovoren za stopnjevanje spodbujanja k nasilju in za vse, kar se bo zgodilo.

To, da Janševi vojščaki vsak dan grozijo, pozivajo k posiljevanju in nasilju na tviterju je zanj povsem sprejemljivo. Težava vseh težav je napis Smrt janšizmu, ki so ga policisti na protestih tudi s silo vzeli protestnikom iz rok in jih popisali.

Ja. Leta 1988, ko se je prvič pojavil ta napis ni bilo težav, so pa leta 2020, ko se ravno stranka SdS zavzema za “svobodo govora” in kjer se sami poslužujejo poniževanja novinarjev, politikov in državljanom Slovenije na vsakodnevni bazi. Ampak ja, to je ta Slovenija, kjer niso enaka pravila za ene in druge. Kjer smo vsak dan bolj razklani in kjer je pomembno zgolj to koliko všečkov dobi kdo na tviterju, ker s tem se meri “moč” v sedanjem svetu.

Aha. Še fotografija iz leta 1988, ki postavi vse skupaj v precej drugačno luč …

  1. “To, da Janševi vojščaki vsak dan grozijo, pozivajo k posiljevanju in nasilju na tviterju je zanj povsem sprejemljivo.”

    Predpostavi, da postaneš nekega dne premier te države in te pol države fanatično podpira, pol pa fanatično sovraži. In predpostavljaj si, da nek bloger napiše, da hadovi vojščaki na spletu pozivajo k posiljevanju in nasilju. kaj bi si mislil? Ali bi se kot premier res čutil odgovornega za vsakega, ki nekaj smeti po internetu? Misliš res da bi poznal čisto vsakega, ki je stopil na tvojo stran? Ne bi. Verjemi da ne in se s tem ne bi mogel niti ukvarjat, ker kot premier za to nimaš časa. Sam se sicer zavzemam za to, da bi javnim političnim funkcionarjem Twitter in podobno prepovedali za časa funkcije. Pustil bi jim jaz samo Instagram.

  2. Dr.Onyx, retorika določenega dela desnega pola in njihov sovražni govor ter spodbujanje k nasilju je postala resen problem. Delno se strinjam s tabo, da premier ne bi smel imeti časa ukvarjati se s tviterjem in mnenjem vsakega posameznika… ampak Janša očitno ima čas za to… ker se je imel čas ukvarjati celo z magnificovo reklamo za spar… sovražni govor njegovih podpornikov pa se mu ne zdi problematičen. Tak človek zame pač nima zadosti moralne avtoritete in pika.

  3. V drzavi kjer se predsednik bolj ukvarja s tem kaj bo objavil na instagramu kot pa s tem kaj se dogaja v parlamentu cesa drugega niti ni za pricakovati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja