Včeraj sem dobil na zasebno sporočilo fotografijo osebe, ki ima “ribbon” z napisom – Tudi jaz sem rumeni jopič. Seveda sem najprej pomislil, da gre za šalo, ampak po iskanju sem ugotovil, da so rumeni jopiči sprožili akcijo in ustvarili “ribbon”, ki si ga njihovi podporniki lahko dodajo na profile fotografije na družbenih omrežjih.

Verjetno se spominjamo “Je Suis Charlie” in podobnih primerov iz preteklih let. In verjetno so isto pomislili “kreatorji” akcije Tudi jaz sem rumeni jopič … No, gre za dva povsem različna pomena, predvsem pa za precej smešno situacijo.

V bistvu bi jim za to briljantno idejo lahko podelili zlatega kanskega leva ali kakšno sorodno nagrado, kajne? No, šalo na stran. 

Očitno mastermindi za to akcijo niso pomislili, da je rumeni jopič predmet in da si verjetno ljudje ne želijo biti rumeni jopiči v življenju. To, da si pripadnik “rumenih jopičev” je nekaj drugega kot pa da si rumeni jopič. In priznam, še danes me ob pogledu na profilne fotografije pripadnikov rumenih jopičev popade smeh.

No, še k oblikovni predlogi tega “ribbona”. Ja, podobna je Shutterstock proslavi. In podobna je prenovljeni celostni grafični podobi Vlade Republike Slovenije.

Je pa zanimivo videti, da se ljudje dejansko deklarirajo kot rumeni jopiči. Škoda, ker ni sedaj popis prebivalstva na vrsti, kajti precej rumenih jopičev bi verjetno dobili …

Tudi jaz sem rumeni jopic
Tudi jaz sem rumeni jopic