Anabela Ron Majda Strmol Anabela Ron Majda Strmol

Zakaj so potrebna vsakodnevna spreminjanja pravil glede tujine in karantene / druženje samo do 10 oseb

Kaj je prva stvar, ki jo mora državljan Slovenije storiti, ko zjutraj odpre oči? Preveriti vse ukrepe, ki jih je Vlada čez noč spremenila glede koronavirusa, glede odhoda v tujino in glede karantene, ki ga lahko čaka ali pa ga lahko ne čaka ob prihodu nazaj v Slovenijo. Tako konfuzne informacije, ki se spreminjajo vsak dan, so namenjene zgolj “jebanju” naroda v glavo in niso namenjene urejanju razmer. Sedaj je na primer dovoljeno zbiranje zgolj do 10 ljudi. Obstaja sicer možnost do 50, če poberete podatke o prisotnih in jih hranite mesec dni in jih predložite inšpektorjem ..

Danes zjutraj so me pričakale povsem drugačne informacije kot sem jih imel še včeraj. Na dopisni seji je Vlada seveda spremenila vse, kar je bilo komunicirano še pred dvema dnevoma ..  Seveda vse to začne veljati šele po objavi v Uradnem listu, torej morate preverjati vsakodnevno tudi Uradni list – če so bili ti sklepi že objavljeni.

  • Vročanje odločb o karanteni na določenih mejnih prehodih le med 6. in 22. uro

Vročanje odločb o karanteni na določenih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko in na letališču Brnik le med 6. in 22. uro
Še naprej bodo osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni po tem odloku, lahko vstopale v Slovenijo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah:

  • Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško,
  • Pince na meji z Madžarsko in
  • mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik)

Na novo se določa, da mora Ministrstvo za zdravje na kontrolnih točkah zagotoviti javne uslužbence za izdajo in vročanje odločb med 6. in 22. uro.

Izjema je le mejni prehod Obrežje, kjer bodo ti uslužbenci prisotni 24 ur in bodo odločbe o karanteni vročali neprekinjeno.

Na kontrolnih točkah z Avstrijo in Italijo ter na letališčih Edvarda Rusjana Maribor in Portorož bo podatke zbrala policija in jih posredovala Ministrstvu za zdravje, ki bo odločbo o karanteni vročilo na naslovu prebivališča ali naslovu, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji.

  • Dokazila za vstop brez karantene

S predlagano dopolnitvijo 2. odstavka 9. člena odloka se jasneje določajo dokazila, ki jih oseba predloži mejnim organom, da dokaže, da ne prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19 (države na rdečem seznamu).

Kot dokazila štejejo na primer originalni račun za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo primerno dokazilo.

  • Dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju po novem vstopajo brez testa na COVID-19

Po novem izjemi v 14. točki 1. odstavka 10. člena odloka (to je oseba, ki je dvolastnik ali najemnik zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje in prehaja državno mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del) ob vstopu ne bo treba predložiti negativnega testa na COVID-19.

Če mislite, da bodo jutri ta pravila še veljala – se verjetno motite. Verjetno bodo spet spremenjena.  Ja, to je namen te Vlade. Narediti vse tako konfuzno, da se nikomur več ne sanja za kaj se gre in da imajo možnost, da nam ves čas grozijo …

Anabela Ron Majda Strmol

  1. Naj zaprejo južno mejo pa bo konec problemov.Ko jebe Hrvaško morje.

Komentarji so zaprti.