Freedom Freedom

Unovčenih skoraj 150.000 turističnih bonov (6 odstotkov) / največ na Obali

Turistični boni bodo rešili turizem. Tako je Zdravko Počivalšek še pred meseci zagovarjal uvedbo turističnih bonov. Ali bo res tako, bo pokazal čas. Do nedelje je bilo v Sloveniji unovčenih skoraj 150.000 turističnih bonov, ki jih je unovčilo 130.000 upravičencev in so v povprečju izkoristili bon v vrednosti 140 evrov. Z drugimi besedami – do sedaj je bilo unovčenih 6 odstotkov turističnih bonov.

So te številke dobre? Za nekatere ponudnike so. Za druge niso. Še posebej, če pogledamo kje so bili turistični boni koriščeni. Največ jih je bilo seveda unovčenih na Obali, sledi Gorenjska in Posočje. Če gledamo po samih krajih, potem je bilo največ bonov unovčenih v Portorožu, Izoli, Moravskih Toplicah, Kranjski gori, Podčetrtku, Ankaranu, Brežicah, Bohinjskem jezeru, Piranu, Kopru, Bledu, Bovcu …

Nas kraji ne presenečajo, kajne? Seveda ne. Ker to so turistične destinacije, ki tudi sicer nimajo ravno težav z obiskanostjo.

44 odstotkov turističnih bonov so upravičenci izkoristili v hotelih, okoli 20 odstotkov v apartmajih, okoli 10 odstotkov v kampih.

Super, kajne? Skoraj za 20 milijonov evrov je bilo že unovčenih turističnih bonov. Pa bo to res rešilo turizem v Sloveniji? Bo to rešilo vse tiste manjše ponudnike, ki so ostali brez turistov? Glede na spodnjo sliko razporeditve unovčenih bonov v sloveniji je jasno, da niso vsi ponudniki v enakem položaju.

Predvsem pa upam, da se vsi zavedamo, da nam tega ni podarila vlada, ampak bomo tole odplačevali sami še vrsto let.

Sedaj seveda pričakujem še kulturniške vavčerje, kjer bomo državljani Slovenije dobili bon za 100 evrov, ki ga bomo lahko unovčili v kulturnih ustanovah in s katerim bomo reševali kulturo, ki je v Sloveniji pod to vlado na zadnjem mestu! Saj vem, neslana šala, kajne?

vavcerji