Zakaj se je Slovenija odločila, da se v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko postavi na stran ZDA? Vprašanje, ki sem si ga zastavljal že pred časom, ko je v javnost prišla informacija, da Slovenija skupaj z ZDA pripravlja izjavo o varnosti 5G in s tem nastopa proti Kitajski pri uvajanju tehnologije 5G. Zakaj je za vlado ameriško 5G omrežje boljše od kitajskega 5G omrežja?

Kljub temu, da enotnega stališča EU še ni, se je očitno vlada odločila, da bo tole izpeljala po svoje. Očitno gre za isti princip kot pri Aleksandri Pivec in njenem obisku Vinakrasa, s tem da ima tu vlogo influensarja Anže Logar, minister za zunanje zadeve.

Na 26. seji vlade je bil namreč podan odgovor na poslansko vprašanje Franca Trčka glede omrežja 5G in varnosti (vir).

Vlada je sprejela odgovor na poslansko vprašanje dr. Franca Trčka v zvezi z varnostjo in 5G.

Omrežja 5G so bodoče ogrodje vse bolj digitaliziranih gospodarstev in družb, ki bodo zagotavljala povezavo za milijarde povezanih predmetov in sistemov, vključno s tistimi, ki se uporabljajo v kritičnih sektorjih, kot so energetika, promet, bančništvo in zdravstvo, ter tistimi, ki se uporabljajo v industrijskih kontrolnih sistemih, prek katerih se prenašajo občutljive informacije in ki podpirajo varnostne sisteme. Slovenija si aktivno prizadeva za okrepitev lastne kibernetske varnosti.

Med Slovenijo in ZDA potekajo pogovori glede morebitnega podpisa skupne izjave o varnosti 5G omrežij. Pri tem velja poudariti, da čeprav izjava še ni usklajena, bo njena vsebina v okviru zavez, ki jih je slovenska stran s ciljem zmanjšanja varnostnih tveganj že podala znotraj Evropske unije in Severnoatlantskega zavezništva.

Prav tako je treba izpostaviti, da morebitna skupna izjava o varnosti 5G med Slovenijo in ZDA ne bo mednarodna pogodba, temveč nepogodbeni mednarodni akt, ki ne vzpostavlja novih obveznosti za državo.

Kaj se bo zgodilo po tej odločitvi s podjetji, ki veliko poslujejo s Kitajsko? Bomo postali “persona non grata”? Predvsem pa me zanima na čem bazira ta odločitev? Ali obstajajo kakšni “dokazi”, da je Kitajska počela karkoli narobe pri vzpostavljanju tehnologije 5G?

5G omrezje v Sloveniji
5G omrezje v Sloveniji