Cena 95-oktanskega bencina in cena dizelskega goriva ostajata še naprej en evro za liter. Vlada je na dopisni seji sprejela spremenjeno uredbo o določitvi zneska trošarine za energente, ki začne veljati danes in s katero se trošarina za bencin zviša z 0,37987 evra na liter na 0,38051 evra na liter, trošarina za plinsko olje pa se bo znižala z 0,34663 evra na liter na 0,34523 evra na liter.

Glede na to, da se nekateri domoljupci zahvaljuje vladi za te cene goriva, se mi zdi prav, da si nalijejo čistega vina in se najprej podučijo kako je sestavljena cena goriva, predvsem pa kaj vse vpliva na ceno goriva.

Cene naftnih derivatov (motorni bencin NMB 95 in dizelsko gorivo) se oblikujejo na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in ostalih podzakonskih aktov, s katerimi so določene višine različnih dajatev in prispevkov ..

In ravno ta uredba je osnova za izračun cene goriva. Če kogarkoli zanima naj pogleda formule in mu bo postalo jasno, da je precej odvisno od – Platts kotacija bioetanola (najvišja dnevna vrednost, v eurih/m3, po viru: Platts Bio-fuelscan v rubriki »Northwest Europe Ethanol Price Assesments« pod vrstico »Ethanol FOB T2 Rotterdam H« in ne od vlade. Vlada zgolj doda trošarine, da korigira ceno – kar pomeni, da bi bila cena goriv lahko še precej nižja, če ne bi vlada dvignila trošarin …

Tako, da naslednjič, ko se bo nekdo zahvaljeval vladi za tako “ugodne cene” goriv, mu razložite, da živi v zmoti …

Najcenejše gorivo v Sloveniji goriva.si cene naftnih derivatov na različnih bencinskih servisih

2 Responses to Cena goriva ostane enaka / se moramo za to zahvaliti vladi? NE!

  1. Janez L pravi:

    Tvoj izračun je napačen, ter zapis zavajujoč – kot velik del tvojih zapisov. Vrednost biokomponentne je marginalna (pod 10%), Levji delež spremenljive cene odtehta kotacija Prem Unl 10 ppm za 95 oktanca, oz. ULSD 10 ppm za dizla.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.