Včeraj je prišel v Slovenijo Mike Pompeo. Anže Logar je z njim delal selfije, medtem ko mu je Janez Janša razlagal svojo verzijo zgodovine. Namesto, da bi javnost izvedela o dejanskem namenu obiska “političnega trgovca”, je Janez spet dokazal, da ne bo zamudil priložnosti, da nas bo prikazal v povsem drugačni luči kot je bilo, predvsem pa da bo poskušal z zavajanjem prikazati svojo verzijo zgodovine.

Tokrat ni šlo za tvit, ampak za njegove izrečene besede. Vlada RS je na tviterju objavila te besede ob katerih bi se moral marsikdo zdrzniti in jih tudi obsoditi:  @JJansaSDS: Slovenci smo zato hvaležni Združenim državam za njihovo dvakratno obrambo in reševanje naše stare celine v prejšnjem stoletju, najprej pred nevarnostjo grozot nacizma in nato pred tiranijo komunizma.

  • Najprej pred nevarnostjo grozot nacizma – samo nevarnost je bila, kajne? Nič drugega? No, v bistvu so bili Rusi, ampak to je v primeru zavajanja nepomemben podatek.
  • Nato pred tiranijo komunizma – in to so nas rešile ZDA? V bistvu je Jugoslavijo rešil Josip Broz Tito, ko se je uprl Rusiji.
  • Janez Janša je pozabil, da so bile ZDA vpletene tudi v 1. svetovni vojni – ampak tam ne bi mogel omenjati komunizma in spinati, kajne?

Ko Janez Janša govori o komunizmu, katerega del je bil tudi sam, je treba postati precej skeptičen do njegovih izjav, kajti vsaka beseda je dobro premišljena in povzroča zgolj razdor in nas oddaljuje od tem, ki so pomembne. V letu 2020 nekateri še vedno živijo v letu 1945 … In to svoje prepričanje skušajo preslikati na vse nas.

Sicer pa je tole zgoraj še en dokaz, da očitno trenutna vlada dela vse, da nas prikaže svetu precej drugače kot pa je bilo v resnici. Zgolj upam, da imajo Američani razčiščene te pojme in aplavdiral bi politiku, ki bi ob takšnih beseda si vzel možnost in popravil Janeza Janšo, ko zavaja in potvarja zgodovino.

Tole njegovo izjavo bi morali vsi najstrožje obsoditi, saj je jasno, da gre zgolj za njegovo verzijo zgodovine, ki pa ima z realnostjo precej malo. Očitno Janez izkoristi vsak trenutek, da pripoveduje svoje zgodbe tujim diplomatom.

Bolj kot njegova interpretacija zgodovine me zanima kaj so se menili. Kaj je v memorandumu o 5G omrežju. Bodo Američani prodali Sloveniji opremo za nov blok jedrske elektratne Krško? Bomo kupovali dražji plin? No, o tem ni ne duha ne sluha, zgolj politični pamfleti za zavajanje in deljenje javnosti …

Janez Jansa zavaja
Janez Jansa zavaja