Včeraj je Jelko Kacin glede dogajanja na Brezjah, ko se je tam zbralo 3000 ljudi, izjavil: “Ne bi odgovarjal na to vprašanje, ker sem govorec vlade in seveda nimam nobenih pooblastil, da govorim o prireditvah, ki jih organizira Rimskokatoliška cerkev.” Prosim? Kaj? O čem je govora? Kdo je padel na glavo?

To, da se je lahko na Brezjah zbralo preko 3000 ljudi in da uradne institucije ob tem niso ukrepale vrže zelo slabo luč na vse skupaj. Vse bolj imam občutek, da je v Sloveniji RKC nad državo! Verjetno se spomnite, da je konec 1. vala Covid-19 RKC sprejela svoja “pravila” glede druženja, ki so bila povsem drugačna kot so bila pravila vlade za vse ostale slehernike. In vlada je takrat molčala in očitno se je strinjala.

Tišina glede dogodka na Brezjah je precej podobna. Očitno je RKC nad vsem ostalim v Sloveniji in lahko dela kar želi – tudi organizira dogodke, kjer je znan organizator in kjer ni varnostne distance in obvezne uporabe zaščitne opreme!

Dejstvo je, da je ta vlada uničila industrijo dogodkov, da je zabila žebelj v krsto organizatorjem festivalov in koncertov. Da je spravila glasbenike in umetnike v položaj, ko ne morejo preživeti, saj so pogoji, ki jih morajo oni spoštovati neživljenjski in ne prinašajo niti upanja.

Kljub temu, da gre za industrijo, ki je v Sloveniji vredna preko 500.000.000 evrov (priporočam poslušanje pogovora Mihe Šaleharja in Nikole Sekuloviča o tej temi) se vladi ni zdelo vredno, da bi naredila pogoje za “preživetje” te industrije smiselne, predvsem pa življenjske. Kljub temu, da jim je stroka pripravila kup predlogov kaj in kako, jih seveda vlada ni upoštevala. Očitno se je vlada odločila, da ji je vseeno za ta segment in da naj “crkne”.

Mogoče pa se morajo organizatorji koncertov, festivalov in vsega ostalega kar spada v to kategorijo sedaj registrirati kot verske skupnosti – kar ni niti težko (klik za registracijo) in potem bodo tudi za njih veljala pravila, kot veljajo “nepravila” za RKC. Lahko bodo organizirali dogodke za 3000 ljudi, kjer ne bo potrebne distance, kjer ne bo potrebne razdalje 8 metrov od odra do obiskovalcev in vse ostale nebuloze, ki jih je predpisala “stroka” in nimajo nobene veze z realnostjo!

Še več. Niti davka jim ne bo potrebno plačevati, saj ga tudi RKC ne plačuje od nabirk in maš – za katere imajo objavljene uradne cenike, pa vendar so to po njihovi interpretaciji zgolj “prostovoljni prispevki”.

Brezje RKC in koncerti in festivali
Brezje RKC in koncerti in festivali