Anabela Ron Majda Strmol Anabela Ron Majda Strmol

Septembra, ko bo Hrvaška prazna nas ob vrnitvi čaka karantena / poleti, ko je bilo neskončno turistov pač ne!

Poleti, ko je bilo največ Slovencev na Hrvaškem to za državo ni pomenilo težav. Zakaj je vprašanje za milijon dolarjev, na katerega ne bomo dobili nikoli odgovora. Sedaj, ko je na Hrvaškem manj turistov, ko prihaja septemer, ko gredo na dopust starejši in mlade družine, pa bo Slovence ob povratku iz Hrvaške čakala obvezna karantena. Kdo je tu nor?

Razumem. Dejstvo je, da smo Slovenci reševali Hrvaško turistično sezono – v vsakem primeru bi jo, ker imamo Slovenci na Hrvaškem zelo veliko število nepremičnin. V Istri so cela mesta čez poletje polna vozil s slovenskimi registrskimi tablicami. Tudi na bližnjih otokih je zgodba podobna. Če bi vlada že med poletjem uvedla obvezno karanteno ob povratku iz Hrvaške bi se zgodil revolt – večji, kot se dogaja ob petkih, saj Slovenec bo šel do svoje nepremičnine. Že v času 1. vala, ko smo bili “zaprti” znotraj meja svojih občin je bilo veliko napisanega na to temo.

Dejstvo je tudi, da se turistični vavčerji, ki nam jih je “poklonila” vlada in upam, da se vsi  zavedamo, da bomo vse to sami plačali, niso najbolj prijeli. Sicer bi jih bilo izkoriščenih in unovčenih precej več. Glede na to je uvedba karantena dobrodošla tudi za ponudnike turističnih storitev v Sloveniji saj Slovenci ne bomo šli preko meje in bomo unovčevali bone. To, da je bilo v Ljubljani, ki je sicer turistično bolj obiskan kraj v Sloveniji, unovčenih zgolj majhen delež bonov in na kar so opozarjali strokovnjaki nikogar več ne zanima. Pomembno je, da je Počivalškov kolhoz dobil prilive, s katerimi bodo reševali situacijo v katero smo bili “porinjeni”.

Seveda je bilo že dlje časa pričakovano, da se bo konec poletja uvedla karantena ob prihodu iz Hrvaške. Predvidljivo je vse skupaj. Krivi za to so seveda mladi, ki na Zrćah jejo psihoaktivne snovi. Ki se družijo med seboj in ki nimajo svojih vikendov s plastičnimi bazeni, kjer bi lahko preživljali dopust in se distancirali od vseh ostalih. To posploševanje Jelka Kacina, ki smo ga bili deleženi po tem, ko se je vrnil s Krka je postalo že prav žalostno. Ampak mesto veleposlanika v ZDA je služba za katero bo Jelko naredil vse. Tudi to, da se bo distanciral od dogodka na Brezjah in o njem ne bo imel mnenja. Ima pa mnenje o vsem drugem in si vedno znova vzame pravico, da soli pamet!

September na Hrvaškem je čudovit. Zakaj? Ker ni turistov. Ker ni zabav. Ker je mir in ker je vse skupaj na pol prazno. Dnevi v kampih so spokojni in jutra so čudovita. a.

Ampak za Slovenijo je september večja težava, kot pa začetek avgusta, ko je bila Hrvaška na preko 80 odstotkov lanskega obiska – ko je bila sezona rekordna.

Če se bo kdo kdaj vprašal, kdo je tu nor … Zgoraj je jasno, da nas ima nekdo za norca. In mi se pustimo in smo tiho.

Anabela Ron Majda Strmol