Sovražni govor je postal del vsakdana v Sloveniji. Domoljupci, ki sicer verjamejo, da gre za njihovo svobodo govora so vsak dan bolj in bolj sovražni in sovražnega govora, ki smo mu priča na družbenih omrežjih nihče ne sankcionira, niti se nihče ne ukvarja z njim. Čeprav gre za grožnje s smrtjo, grožnje z nasiljem, žaljenje drugače mislečih … Kako bi lahko bilo drugače, če je to način komunikacije najvišjih predstavnikov desnice in poslancev stranke SDS. Klet zgolj sledi svojim vzornikom, ki nam vsak dan predstavljajo novo normalnost.

To, da živimo v svetu, kjer je postalo pozivanje k nasilju, grožnje s smrtjo in žaljenje vseh drugače mislečih del našega vsakdana je zahvala trenutni vladi, ki se je dolga leta trudila, da zniža standarde komunikacije in da doseže točko, kjer se nihče več ne bo ukvarjal z vsemi temi žalitvami in pozivi k nasilju. Ampak se bomo ob vsem tem obrnili stran in bomo zgolj opazovali in upali, da ne pademo mi v ta njihov “stroj sovražnega govora”.

Nekoč, ko smo živeli v socializmu nismo poznali svobode govora – sedaj, ko živimo v demokraciji, pa vse, kar kdo izjavi sodi v to kategorijo. Čeprav se večina teh ljudi, ki sicer v senci anonimnosti kažejo svoje frustracije, niti ne zaveda, da njihove izjave ne sodijo v kategorijo svobode govora – kajti njihova svoboda se konča tam, kjer se začne svoboda drugega.

Na tviterju obstaja profil Klet™ @ObjaveIzKleti, kjer vsakodnevno objavljajo tvite teh “kletni domoljupcev”, kjer so pozivi k nasilju, žaljenje in kjer je osrednja nit ravno sovražni govor. Za občutek v kakšnem svetu živimo. Za občutek kako si nekateri predstavljajo demokracijo. Za občutek kako se nihče od pristojnih ne ukvarja s sankcijami proti takšnim izjavam.

Spodaj so primeri objav, ki jih sproducirajo domoljupci. Vsak naj si sam ustvari mnenje o teh ljudeh in pomisli, da je mogoče nekdo, ki se skriva pod psevdonimom prav njegov sosed. Malce bolj neprijeten občutek, kajne? Če si zakrivamo oči pred sovražnim govorom na internetu, si bomo zakrivali oči tudi, ko bo prišlo do takšnega govora v realnem življenju? Ko bo to postala naša nova normalnost, kar nam hoče prikazati naša vlada?

Da, takšne osebe živijo med nami. So mame, očetje, partnerji, bratje, sinovi, hčere …

sovrazni govor
sovrazni govor