Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht

Maske da? Maske ne? Ne bodi sebična rit in dej masko pravilno na ksiht

Zadnje tedne so družbena omrežja polna samooklicanih strokovnjakov ala “Werner” in podobnih, ki pozivajo k neuporabi mask. Določeni ljudje so se odločili, da gredo še korak dlje in so pozivali k nakupovanju v trgovinah brez mask. Maske da? Maske ne? Ne bodi sebična rit in dej masko pravilno na ksiht! Ja, pravilna uporaba maske je pomembna – ne tako, kot vidimo Aleksandro Pivec, ki ima nos ven, ali pa še vse ostale primere, ki samo prikazujejo, da ljudje niti ne vedo kako se pravilno nosi maska.

Tega zapisa ne bi bilo, če ne bi v zadnjem času vsak, ki ima tri minute časa postal strokovnjak na področju nošenja mask in na družbenih omrežjih začel s pozivi proti nošenju mask. Ta zapis ne bo všečen in ne bo dodil toliko všečkov kot jih dobi “Werner”, ki je očitno postal “kavč” strokovnjak na tem področju. Predvsem pa je tale zapis zgolj prikaz situacije v kateri smo se znašli leta 2020, ko ljudje bolj verjamejo teorijam zarote in samooklicanim “strokovnjakom” kot pa ljudem iz “foha”.

Ja, tega je kriva tudi vlada, ki ne zna ali pa preprosto noče komunicirati natančnih navodil in ki ji veliko pomeni, da se ljudje med seboj delijo na zagovornike mask in na tiste, ki so proti maskam.

Za začetek poskusimo z eno povsem preprosto igro. Predstavljajte si, da sodi ena od vaših najbližjih oseb v rizično skupino in mora paziti na svoje zdravje. Oseba pazi na svoje zdravje, vendar obstajajo drugi ljudje, ki ji lahko ogrožajo zdravje s tem, da ne nosijo mask – saj veste, moja svoboda se konča tam, kjer se začne svoboda drugega.

Si želite, da bi vaša ljuba oseba umrla, ali pa končala na ventilatorjih, ker pač obstajajo ljudje, ki verjamejo “Wernerju” in ne verjamejo znanosti? Na koga bodo potem ti ljudje, ki pozivajo k nenošenju mask pokazali s prstom?

Pa ne gre samo za osebe iz rizične skupine. Pozivanje k nakupovanju brez mask lahko ogroža zaposlene v trgovinah. Ali ste kdaj pomislili kako bi se počutili, če bi delali v trgovini in bi prišla skupina ljudi brez mask v trgovino? Super, kajne? Ampak ne, tisti, ki pozivajo k temu verjetno ne delajo v trgovinah ali pa niso vozniki javnega prevoza, kajti sicer bi verjetno malce premislili o teh svojih pozivih.

Ko gre za lastno življenje se pogled spremeni, kajne? Če ste si par stavkov višje predstavljali, da gre za vam eno najbližjih oseb, si sedaj predstavljajte, da gre za vas. Da ste vi tista oseba, ki sodi v rizično skupino. In da je to lahko vsak izmed nas. Si še vedno želite, da “Wernerji” pozivajo k nenošenju mask? Gre za vaše življenje in vas maska lahko reši zapletov do katerih lahko pride.

Včasih je potrebno zelo malo, da se vam spremeni pogled na stvari. V tem primeru je dovolj že empatija. Da si ljudje predstavljajo, da so sami v tej vlogi in da gre za njihova življenja. Bi bi bili tiho, ko bi “Werner” pozival k nenošenju mask? Bi vam bilo vseeno?

Mogoče je potrebno pogledati še en aspekt vsega tega. V Franciji so maske obvezne v vsakdanjem življenju in na ulicah. Pri nas v zaprtih prostorih. Dejstvo je, da je Covid-19 med nami in da lahko sami storimo največ. Pa ne gre vedno zgolj za nas. Gre za tiste, ki ne morejo sami odločati o tem, da so med najranljivejšimi.

Če bi bile maske tako “slabe” in če bi dejansko onemogočale dihanje in “zakisanje” in vse ostalo, kar sem v zadnjih tednih prebral na internetih o slabostih mask, se za trenutek spomnite, da kirurgi, zdravniki, itd … nosijo maske med posegi, ko rešujejo življenja. Bi bilo boljše, če jih ne bi? Si želite tega?

Ali pa mogoče nekdo ni niti pomislil na to, da obstajajo poklici, kjer ljudje nosijo maske in zaradi tega normalno dihajo in niso “zakisani”.

Je pa res, da so te maske odlično izhodišče za vse tiste teoretike zarot, ki so tudi proti cepljenju, proti 5G omrežju, …. Žalostno, da se to dogaja v letu 2020 …

Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht
Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht
  1. Več je ogroženih, ki imajo druge, resnejše bolezni, a jim COVID-19 omejuje/preprečuje ustrezno oskrbo. Tisti, ki jim virus predstavlja grožnjo, naj bodo doma, ostali večini pa naj pustijo normalno živeti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja