To, da je ta vlada mačehovska do kulture je vsem jasno. Tudi to, da bomo odplačevali rabote te vlade še vrsto let je vsem verjetno že postalo jasno. V nedeljo je vlada predstavila načrtovani proračunski primanjkljaj, ki za letos znaša 4,2 milijarde evrov oz. 9,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). In tudi rebalans proračuna je precej zanimiv.

8.000.000 evrov manj je namenjenih Ministrstvu za kulturo, predvsem na račun znižanja postavk za programe v kulturi in medijih.

Na drugi strani pa je vlada radodarna do nekaterih drugih ministrstev: ministrstvo za finance bo dobilo 2,1 milijarde evrov, ministrstvo za delo 593,8 milijona evrov, ministrstvo za zdravje 140,4 milijona evrov, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo 139,3 milijona evrov.

Super, kajne? Kulture pač ne potrebujemo v Slovenijo, ko imamo desno vlado. Ali pa si ta vlada želi drugačne kulture – takšne, ki je bolj po njihovih standardih.

Ja, to je naša nova normalnost. Kultura in kulturni dogodki so na stranskem tiru in posamezniki, ki se ukvarjajo s tem, so očitno za to oblast zgolj breme. Predvsem pa me pri vsem tem moti dvojna morala – medtem, ko lahko na Brezjah organizirajo dogodek za 3000 ljudi, kjer se ne držijo priporočil NIJZ, pa morajo glasbeniki imeti oder oddaljen od občinstva 8 metrov in ljudje na dogodku morajo imeti med seboj varnostno razdaljo.

Samo čakam dan,ko bodo začeli zažigati knjige in prepovedali glasbo, ki ne bo po njihovem izboru in ne bo potrjena na ministrstvu za kulturo. Žalostni časi so pred nami!

Zakaj zeli vlada uniciti kulturo
Zakaj zeli vlada uniciti kulturo