Smrt janšizmu na transparentu ni kaznivo dejanje je odločilo okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, po poročanju portala Necenzurirano. Prav tako je tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo Policijske postaje Ljubljana Center osebam, ki so na protivladnih protestih nosili transparente s parolo Smrt janšizmu.

Tožilstvo je ocenilo, da besedna zveza “Smrt janšizmu” ne pomeni grožnje s smrtjo Janezu Janši in njegovim volivcem. In da kljub temu, da se Janez Janša ob tem počuti ogroženega, ta besedna zveza ne ogroža njegovega življenja, saj je uporabljena zgolj metaforično.

Slovar slovenskega knjižnega jezika janšizem opredeljuje kot politično usmeritev, ki jo razvija in zastopa slovenski politik Janez Janša. Besedna zveza ‘Smrt janšizmu’ torej ne pomeni ‘smrt predlagatelju’ in morebiti volivcem politine stranke SDS, temveč poziv k prenehanju politike predlagatelja oziroma politične stranke SDS. V tem kontekstu je uporaba besede smrt na transparentih zgolj metaforična. Ta zaključek utrjuje dejstvo, da so protestniki post-festum to besedo na transparentih nadomestili z zapisom ‘STOP’ in ‘IZKLOP’ janšizmu,” so zapisali na tožilstvu.

Zanimiv razplet, še posebej v luči dejstva, da so policisti z največjim veseljem zasegali te napise, predvsem pa pokazali svojo moč pred ljudmi, ki so jih popisali zaradi nošenja takšnih transparentov.

Kdaj bo Janez Janša zamenjal zaposlene na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pa je verjetno drugo vprašanje!

SSKJ / janšizem:

  • janšízem -zma m (ī) / politična usmeritev, kot jo razvija in zastopa slovenski politik Janez Janša

Smrt Jansizmu Svoboda Narodu
Smrt Jansizmu Svoboda Narodu