Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht

Koliko časa dnevno nosite zaščitno masko pravilno na obrazu? Jaz okoli 15 minut dnevno v povprečju

Vprašanje, ki se mi zastavlja te dni, ko je vse večja gonja proti nošenju zaščitnih mask na obrazu v zaprtih prostorih, kot je predpisala vlada z odlokom je ravno to – koliko časa dnevno nosite zaščitno masko pravilno na obrazu? Je to par ur, ura, pol ure, par minut?

Ali pa mogoče sodite med tiste, ki ste se odločili, da zaščitnih mask ne boste nosili in boste iskali dlako v jajcu in boste trdili, da zaradi zaščitne maske ne morete dihati, ali pa našli kakšen drug razlog, da ne bi nosili maske? Mogoče ste storili še korak naprej in se odzvali na akcije na družbenih omrežjih, ki pozivajo, da naj gredo ljudje v trgovine in naj to storijo brez mask, ki so postale obvezne v zaprtih prostorih.

Razumem, pač gre za vašo svobodo. Me pa ob tem zanima, če veste kje se konča vaša svoboda? Tam, kjer se začne svoboda nekoga drugega. In v tem primeru, če pridete v trgovino brez maske – in se je trgovska veriga odločila, da bo spoštovala odlok vlade, potem to ni, da ne nosite maske ni več vaša svoboda, saj posegate v svobodo zaposlenih in tistih, ki so tam z maskami. Ampak to je verjetno že težje razumeti, kajne?

Nazaj k prvotnemu vprašanju, ki je povsem preprosto. Koliko časa dnevno nosite zaščitno masko pravilno na obrazu?

Sam sem si vzel čas in izmeril dnevni čas z masko, ki je seveda odvisen od precej faktorjev. Ja, nosim masko, ko grem v trgovino, nosim masko, ko vstopam v zaprti prostor lokala, prav tako nosim masko, ko grem na bencinski postaji plačati gorivo.

  • trgovina / 7 minut (2x tedensko)
  • vstop v lokal, wc / 5 minut (2x tedensko)
  • plačilo malice / 1 minuta (4x tedensko)
  • bencinska postaja / 1 minuta (1x tedensko)
  • nakupovanje v outletu / 4 ure (1x mesečno)
  • protest / 1 ura in pol (1x tedensko)

Suma sumarum – dnevno v povprečju nosim masko okoli 15 minut ali pa celo manj. Kot sem omenil, je precej odvisno od dejavnosti tistega dne, ampak to ni takšna številka, da se ne bi mogel držati odloka, predvsem pa, da ne bi mogel paziti tudi na tiste, ki jih lahko ogrozim.

Torej, gre za 15 minut. Verjetno pri nekomu več, pri drugemu manj. Razumem. Nekdo bo rekel, da je tudi to preveč. Pa vendar je po drugi strani potrebno pomisliti na tiste, ki 8 ur delajo z masko na obrazu. In lahko dihajo in se niso zastrupili s svojim dihanjem in vse ostalo, kar sem v zadnjih tednih prebral na internetih o tej temi in ki moti tiste, ki jih motijo maske.

Smo ljudje res postali tako sebični, da nam je težko nositi masko 10 minut na obrazu? In zaradi tega se raje prepiramo z varnostniki in grozimo zaposlenim v trgovinah?

Ja, gre za odlok vlade, gre za borbo proti sistemu, bo marsikdo trdil. Če gre res za to, potem je to sredstvo boja precej smešno – veliko boljša rešitev bi bila kakšen drugačen način boja, kjer ne bi nihče ogrožal nikogar.

Seveda se ob tem zavedam, da je na internetih zelo veliko “internetnih vojščakov” in da obstajajo ljudje, ki sledijo. In ko se to dvoje združi, zapelje v populizem, takrat dobimo precej veliko nasprotovanje vsemu. Po drugi strani pa me veseli, da v trgovinah ne srečujem ljudi brez mask in da ni potreben varnostnik pred vsako trgovino v Sloveniji, ker se je pač nekdo odločil, da “njega pa ne bo država jebala” ….

Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht
Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht
  1. Gre se preprosto za to da so nekateri ljudje egocentricne pizde, ki mislijo samo na svojo rit.

Komentarji so zaprti.