Včeraj je vlada predstavila nove ukrepe proti Covid-19, ki še dodatno delijo že tako razdeljeno javnost. Meni se zdi najbolj zanimivo pri vsem skupaj, da se bo Covid-19 v Sloveniji aktiviral šele v ponedeljek in bo aktiven bo med 22. in 6. uro zjutraj – takšen zaključek bi lahko naredil po prebranih ukrepih, saj očitno vlada ve nekaj več kar vedo vsi ostali.

To, da so v zadnjem tednu povečali število testiranj, posledično se je povečalo število okuženih je jasno nakazovalo, da nas bo vlada “nagradila” z novimi ukrepi. In včeraj so jih predstavili. Ukrepe, ki bodo omogočili vnovičen prelet letal in bomo s tem zopet svetu pokazali, da je vlada lastnoročno izgnala Covid-19 iz Slovenije.

Čez noč sprejmeš ukrepe, ki začnejo veljati čez par dni, pa vendar se ne potrudiš niti toliko, da bi državljani dobili odgovore na vprašanja, ki se jim zastavljajo. Ja, Jelko Kacin, govorec vlade je kriv za takšno shizofreno komunikacijo. In jasno je, da se raje ukvarja z ministrom Gantarjem in čaka svoj položaj v New Yorku, kot pa da bi komuniciral in pojasnil stvari, ki jih sprejema vlada in ki se tičejo vseh državljanov. Sicer včeraj ni izjavil – naslednjih 14 dni bo odločilnih, ampak ne dvomim, da ne bo danes izkoristil priložnosti, da bo uporabil to besedno zvezo.

Torej, kaj nas čaka?

  • Vlada je na seji sprejela priporočilo o delu od doma, če slednje omogoča delovni proces in da se, če je to mogoče, uvede sistem kolobarjenja.
  • Vse javne prireditve se izvedejo brez pogostitev in zakusk.
  • Sami se moramo omejiti ne nujne stike in svoje obiske v trgovinah ter ostalih javnih prostorih načrtujemo čim bolj racionalno
  • Ob vstopu v delovne prostore bo potrebno meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Pristojno ministrstvo bo pripravilo zakonsko podlago, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika.
  • Že ta konec tedna bodo pričele veljati spremembe, vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Nošnja mask bo tako obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske.
  • Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra.
  • Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na obdobje med 6.00 in 22.00.

Ja, v ponedeljek bo torej Covid-19 zopet med nami in najbolj aktiven bo med 22. in 6. uro. Torej izkoristite te dni, ki so pred nami, kajti naslednji korak bo verjetno zopet “lockdown” znotraj meja občin, kar ni bilo v neskladju z ustavo po odločitvi ustavnih sodnikov.

Krasni novi svet in nova normalnost …

Helena Blagne zgoraj brez Helene Blagne ni pokazala golih prsi le brez licil je na fotografijah