Janez kuverta Janez kuverta

Aleš Hojs je umaknil svoj nepreklicni odstop

Ko je na oblasti desnica, potem se dogajajo čudeži. Včeraj je Aleš Hojs umaknil svoj nepreklicni odstop. Da, to se lahko zgodi zgolj v Sloveniji in samo takrat, ko imamo na oblasti stranko SDS, ki si po svoje interpretira zakone in jih temu primerno tudi obrača na glavo. Če se bo kdo čez par let spraševal kje je demokracija, ki smo si jo želeli …

Aleš Hojs je 30.6. nepreklicno odstopil. No, v bistvu ni, kajti Janez Janša ni odprl kuverte z njegovo odstopno izjavo. Posledično je ostal Aleš Hojs še minister, ki je pred par dnevi preživel interpelacijo in včeraj je Aleš Hojs umaknil svoj nepreklicni odstop.

Ne, ne gre za znanstveno fantastiko, niti za slabo pravljico. Gre za dojemanje demokracije določene politične opcije in določenih ljudi, ki se trudijo povsem razmontirati zakone in si jih prikrojiti po svoje. In jim uspeva, kajti njihov valjar podira vse pod seboj in od demokracije bo kmalu ostala zgolj bleda senca.

Včeraj je Andraž Teršek komentiral to farso in nalil čistega vina: Odstop ministra in prenehanje njegove funkcije je popolnoma neodvisno od tega, ali je predsednik vlade odstop sprejel. Predsednik vlade sprejme ali zavrne odstop ministra samo takrat, ko minister ponudi možnost, da se ga razreši, ne pa tudi takrat, ko kategorično odstopi.

Sedaj pa čakam, da se najde nekdo, ki bo na sodišču spodbijal akt, ki ga je sprejel minister Hojs po odstopu in posledično bomo dobili odgovor kdo ima v tej zgodbi prav. Verjetno bi takšen primer končal na ustavnem sodišču in potem bi dobili precedens. Ne bom vnaprej prejudiciral odločitve ustavnega sodišča, je pa verjetno marsikomu jasno kako te stvari potekajo v Sloveniji, kajne?

Ja, v Sloveniji lahko umakneš svoje nepreklicni odstop. Vendar zgolj pod pogojem, da si iz prave politične opcije.

Janez kuverta
Janez kuverta