Kdo so korona otroci? To so tisti otroci, ki so zaradi ukrepov vlade (karantenta) ob 1. valu Covid-19 ob zaprtju šol ostali doma in bili tako prikrajšani za normalno šolanje, predvsem pa za športne aktivnosti in tudi za šolsko prehrano. V raziskavi Športno vzgojni karton, ki so jo pred par dnevi predstavili so ugotovili, da je zaradi Covid-19 v Sloveniji 20 odstotkov več debelih otrok v osnovnih šolah kot jih je bilo leto pred tem!

V sami raziskavi je sodelovalo več kot 100 šol in preko 20.000 otrok. Izsledki raziskave pa so pokazali, da so največji upad zabeležili pri vzdržljivosti in pri koordinaciji celotnega telesa.

Podatki so alarmantni in kažejo, da je bil ukrep vlade, ko so zaprli tudi športna igrišča zelo napačen. Posledice bodo otroci še vrsto let čutili, predvsem pa se pričakuje večje zdravstvene težave teh otrok v prihodnosti.

Zakaj je prišlo do tega? V šolah so učenci navajeni določenega reda – telovadbe, malice. Ko so se šolali doma se je vsa ta rutina postavila na glavo. Ker so bila igrišča zaprta, otroci tudi niso imeli možnosti za dodatno “športanje” v popoldanskem času, prav tako so odpadli športni treningi za tiste, ki so bolj športno aktivni. Prav tako se razlikuje telovadba doma in tista, ki jo otrok izvaja doma s starši.

Verjetno je večina otrok veliko več časa preživela doma pred računalnikom – zaradi šolanja na daljavo in tudi zaradi igranja igric in če starši niso bili tisti, ki so otroke spravili izven stanovanj, potem so posledice jasne, kajne?

Če k temu dodamo še hrano, ki doma povsem drugačna kot pa je v šoli in čas karantene, ki je bil v veljavi v Sloveniji, potem dobimo zgoraj omenjene rezultate, ki so zaskrbljujoči.

Očitno se ministrstvo za šolstvo sploh ne zaveda kaj se dogaja z otroki, predvsem pa se ne zna odzvati na takšne rezultate. Predlog, da naj bi bila ura na dan namenjena za športno vzgojo v šoli je naletel na gluha ušesa in očitno bomo v prihodnosti imeli celo generacijo “korona otrok”, ki bodo imeli zdravstvene težave.

Povezava do raziskave … 

covid19 in otroci
covid19 in otroci