Naše avtoceste so polne tovornjakov tujih registracij, ki so zgolj v tranzitu čez Slovenijo. Ko se zjutraj vozim po avtocesti proti Ljubljani, je vozni pas poln tovornjakov, ki se brez varnostne razdalje vozijo drugi za drugim – verjetno s takšnim načinom vožnje prihranijo gorivo in je pravi čudež, če se ti uspe vključiti v promet ko zapelješ na avtocesto ali pa če želiš zapeljati iz prehitevalnega na vozni pas. Zakaj v Sloveniji ne obstaja popolna prepoved prehitevanja tovornjakov na avtocestah in obvezna varnostna razdalja med njimi, ki bi bila tudi sankcionirana?

Prvič sem o prepovedi prehitevanja na avtocestah za tovornjake pisal leta 2007. Seveda se ni nič spremenilo od takrat, niti nisem pričakoval, da bi se. Tudi o varnostni razdalji, ki bi reševali marsikateri “fantomski zastoj” sem že večkrat pisal, pa se temu nihče resno ne posveča. Vse skupaj je precej preprosto.

Na določenih odsekih naših avtocest sedaj velja prepoved prehitevanja tovornjakov v določenih urah. Nekateri se tega držijo, drugi ne. Nekateri vozniki tovornjako prehitevajo tudi v predorih, ali pa se ti “nalimajo” na rit, ker v predoru voziš po omejitvi – in ne, občutek ni prijeten v takšnem primeru.

Zakaj torej ne bi veljala 24/7 prepoved prehitevanja tovornih vozil na naših avtocestah? Sem iskal, če je Dars izvedel že kakšno študijo na to temo, pa vendar nisem našel informacij.

Torej, zakaj se tega bojijo pri Darsu, ki upravlja naše avtoceste? Bi bilo potrebno spremeniti kakšen zakon? Saj sedaj je NSi v vladi in na čelu Darsa, torej to ne bi smel biti problem, kajne?

Kaj bi se rešilo s prepovedjo prehitevanja tovornjakov na avtocestah? Boljša pretočnost – manj zaviranja, predvsem pa se ne bi na prehitevalnem pasu ustvarjala kolona, ko tovornjak, ki vozi 93 km/h prehiteva drug tovornjak, ki vozi 91 km/h. In še precej bolj preprosto bi bilo za vse skupaj – sedaj marsikateri voznik tovornjaka ne opazi, da je nekje odsek, kjer velja omejitev prehitevanja v določenem časovnem obdobju in mirno prehiteva tudi v času, ko je prepovedano prehitevanje. Seveda na naših cestah ni dovolj policistov, da bi takšne voznike sankcionirali.

Ampak tovornjakarji bi bili kasneje na cilju. Seveda. Pri zgoraj omenjenih hitrostih bi to pomenilo, da naredijo 3 kilometre več na uro, kot bi jih sicer, če bi vozili v koloni. Mogoče bi moral kakšen voznik tovornjaka pomisliti, da vseeno vozila lahko vozijo 130 km/h na avtocesti in da posledično vožnja za tovornjakom, ki vozi 93 km/h pomeni 37 km manj v eni uri, kar pa je razlika, kajne?

Seveda prepoved prehitevanja ne bi obrodila sadov, če ne bi ob tem še poskrbeli za drugo težavo, ki jo vsakodnevno opažam na avtocestah – arogantnost voznikov tovornjakov, ki ne upoštevajo varnostne razdalje in se vozijo “kot vlak” po naših avtocestah. Razdalja med dvema tovornjakoma ni niti 10 metrov in raje si ne predstavljam kaj bi se zgodilo, če bi moral prvi tovornjak nenadoma zavirati.

Kako bi to rešili? Povsem preprosto. V Sloveniji imajo tovornjaki elektronsko cestninjenje in na našem avtocestnem križu imamo precej “totemov”, kjer so nameščene kamere in senzorji, ki beležijo vožnjo tovornjakov in njihove elektronske naprave za elektronsko cestninjenje.

In ni hudič, da ne bi bilo mogoče spisati algoritma, ki bi preverjal razdaljo med dvema tovornjakoma, ki drug za drugim vozita mimo “totema”. V bistvu je naprava za elektronsko cestninjenje vezana na vozilo in posledično bi lahko uredili avtomatsko izdajanje plačilnih nalogov ob premajhnih varnostni razdalji. In verjamem, da bi kmalu opazili spremembe in bi vozniki tovornih vozil malce bolj skrbeli za varnostno razdaljo med njimi – posledično bi to pomenilo lažje vključevanje na avtocesto za ostala vozila in tudi možnost, da po prehitevanju vozilo zapelje na vozni pas. Sedaj je to praktično nemogoče, saj te dva tovornjaka niti pod razno ne spustita vmes.

Zakaj sploh pišem o tem, ko pa se zavedam, da se ne bo nič spremenilo? Ker upanje umre zadnje. Predvsem pa se mi zdi smiselno, da bi v letu 2020 začeli uporabljati tehnologijo in da bi kdaj kaj stestirali in posledično se potem na podlagi rezultatov odločali o smiselnosti uporabe. Vendar je verjetno precej lažje, če si odgovorni zakrivajo oči, saj se po avtocestah vozijo z modrimi lučmi, ali pa se sploh ne vozijo po avtocestah …