Ivan Simič je predsednik vladnega Strateškega sveta za debirokratizacijo. Svet je bil ustanovljen pred časom in očitno je bila to nagrada za Simičevo podporo vladi. Včeraj je Ivan Simič predstavil predlog, ki bi omogočil samostojnim podjetnikom, da delajo samo za enega delodajalca! V bistvu bi Ivan Simič legaliziral prekarno delo s svojim ukrepom in tako omogočil še hitrejši kolaps pokojninske blagajne. Razumem, da želi Ivan Simič podjetjem omogočiti večje zaslužke – ampak zakaj na ramenih delavcev? Saj lahko samo spremeni obdavčitev dela …

Se sprašujete, kaj je narobe s tem, da bi samostojni podjetniki delali samo za enega delodajalca? Nisem ekonomist, pa vendar če uporabim precej preprosto kmečko logiko – zakaj bi podjetja potem sploh še zaposlovala, če pa lahko vsak zaposleni odpre s.p. in mu podjetje izplačuje “plačo” na “podjetje”.

Kaj ta predlog pomeni za vse nas? Simičev predlog v končni fazi pomeni konec rednih zaposlitev – zakaj bi delodajalci plačevali več državi, ko pa imajo možnost, da sklenejo pogodbo s samostojnim podjetnikom in tako dajo državi manj denarja.

Zakaj bi delodajalci zaposlili človeka, če pa morajo v takšnem primeru plačevati njegovo bolniško odsotnost – v primeru samostojnih podjetnikov je ta riziko na strani s.p.ja.

Predvsem pa to pomeni precej nižji strošek za delodajalca in tudi samostojni podjetnik bi si izplačeval minimalne prispevke, kar posledično pomeni, da bi hitro prišlo do sesutja pokojninskega sistema, ki že sedaj ne obeta prav veliko.

Mogoče je za koga ideja odlična, ker jo je dal predstavnik desnice in navdušeno ploska nad tem predlogom. Po drugi strani pa se zadnja leti vsi trudijo, da bi minimizirali prekarno delo in da bi ljudje imeli zagotovljeno socialno varnost – pri samostojnem podjetništvu ni tega.

Da o tem, da bo še več dumpinga in bodo cene storitev še dodatno padle, ker bo strošek delovne sile minimalen, niti ne omenjam. Če to primerjam s Simičevim predlogom, da se normiranci še bolj obdavčijo. Poleg tega bo imel delodajalec možnost, da odpusti vse delavce in jih vzame na delo samo za čas trajanja povečane potrebe …

No, pa saj je jasno (tole je ironija, da ne bo kdo napačno razumel) da bo demografski sklad rešil vse težave s pokojnimami in itak so dovolili, da upokojenci delajo in tako zaslužijo tisti denar, ki jim omogoča, da preživijo cel mesec.

Ivan Simic bi omogocil samostojnim podjetnikom da delajo samo za enega delodajalca
Ivan Simic bi omogocil samostojnim podjetnikom da delajo samo za enega delodajalca