Kavran Istra photos8 Kavran Istra photos8

Za vikend v Istro / v dele Hrvaške, ki so na oranžnem seznamu / kaj potrebujem, da ne grem v karanteno?

Sobota, napoved vremena je bila slaba. Dež. Tudi v Istri. Pa vendar sem se odločil, da grem na kosilo v Draga di Lovrana, ki se že dve leti diči z Michelinovo zvezdico. Zjutraj pokličem in rezerviram veganske jedi (o tem več jutri) in se odpravim na pot. Takrat začnem razmišljati o tem, da če grem v Istro zagotovo potrebujem kakšen dokument ali kaj podobnega, kar bo dokazovalo, da nisem šel v kakšen drug del Hrvaške, ki je na rdečem seznamu – res ne potrebujem karantene v teh dneh.

Ko se pripeljal do meje s Hrvaško, mi policist na naši strani samo pomaha z roko, da naj grem naprej. Ker sem vseeno malce bolj pragmatičen, ga vprašam kaj služi kot dokaz, da se lahko brez karantene vrnem nazaj iz Istre. Pogleda me malce začudeno in reče – da vse tisto, kar piše na spletni strani NIJZ. Ker se zavedam, da so tam informacije precej konfuzne, ga vprašam, če je račun za kosilo dovolj? Nasmehne se in pove, da so tudi oni vsak dan dobijo nove in nove informacije in da se stvari spreminjajo.

Ok. Grem, pa kar bo, bo. V nasprotno smer je bila kolona nemških vozil, ki so se vračali s Hrvaške precej velika. Pridem na Hrvaško mejo in povem destinacijo in mi zaželi srečno pot.

Za vsak slučaj shranim cestninski listek in ko se pripeljem v Opatijo parkiram avto in poskusim plačati s SMSom. Ni šlo, pa vendar se nisem sekiral, saj bom imel račun iz gostilne s seboj. Grem na sprehod ob razburkanem morju in ko se čez uro in pol vrnem do vozila me čaka kazen – da, ker nisem imel listka me je doletela kazen 20 evrov. Super! Sedaj imam še boljši dokaz za prestop meje.

Odpeljem se proti restavraciji, pojem in vzamem račun. Po avtocesti do meje, ki je bila povsem prazna. Na Hrvaški strani je isti policist, kot je bil ko sem šel v nasprotno smer. Nasmeji se in vpraša, če je bilo kosilo dobro. Povem mu, da sem dobil kazen in da ja, seveda je bilo.

Zapeljem do našega policista in notri sedi isti policist in se mi nasmehne. Vpraša me kje sem bil in mu pokažem cestninski listek, kazen za parkiranje in račun iz trgovine. Pove mi, da je to povsem dovolj “dokaznega materiala”, da mi ni potrebno v karanteno. Nasmehne se mi in mi zaželi srečno pot.

Vstop iz oranžnih držav članic EU ali schengenskega območja (vir)

Oseba, ki v Republiko Slovenijo prihaja iz države članice EU oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene.

Enako kot države članice schengenskega območja se obravnavajo tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan. Če bodo te države uvrščene na oranžni seznam, se jih ne bo štelo kot tretje države. To pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav uveljavljale izjemo, ko se jim dovoli vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa.

Torej po tej razlagi NIJZ bi šel lahko v Istro ali na Kvarner in nazaj brez vsakršnega dokaza? Tole se mi zdi precej čudno, saj je mogoče iti tudi v dele, ki so na rdečem seznamu in potem trditi, da si bil samo v Istri. In ja, tole je še en tak primer, ki mi jasno zakaj komunikacija ni zelo konkretna in natančna! Vsem bi bilo lažej. Turistom, policistom in tudi sami državi!

Kavran Istra photos8