Pozdravljam odločitev Jožeta P. Damijana, ki se je odločil, da poskuša z iniciativo Koalicija ustavnega loka nekaj spremeniti v Sloveniji. Zrušiti vlado Janeza Janše, ki zadnje mesece pospešeno “hara” v Sloveniji in si podreja vse vzvode, ki so namenjeni demokratičnosti družbe. Jože P. Damijan bi bil mandatar nove vlade, ki pa ne bi bila tehnična, ampak politična.

Svoj dokument z naslovom Koalicija ustavnega loka je poslal Marjanu Šarcu, Tanji Fajon, Luki Mescu in Alenki Bratušek, kjer je obrazložil svoj pogled na situacijo, ki smo ji priča v Sloveniji in ki ne prinaša nič dobrega za državljane in za demokracijo – Slovenija se spreminja v avtoritarno državo, kjer ima vse vzvode zgolj ena oseba.

Srčno upam, da bodo sedaj LMŠ, SD, Levica in SAB končno stopile skupaj in pozabile na nesoglasja, ki smo jim bili priča v preteklosti in da bodo skupaj dosegle deset točk, ki jih Jože P. Damijan predlaga v svojem dokumentu.

Upam, da so sedaj te stranke videle v kakšno situacijo nas je pripeljalo njihovo soliranje in nesodelovanje in posledično upam, da se bodo obnašale bolj državnotvorno kot pa trmasto, čemur smo bili priča v preteklosti.

#godspeed Jože P. Damijan

Osnutek desetih skupnih točk

1) Nedotakljivost načela delitve oblasti med zakonodajno, izvršno in sodno.

2) Zaveza krepitvi neodvisnosti ustanov, ključnih za transparentno delovanje države, ter javnih medijev, nevladnih organizacij in civilne družbe.

3) Učinkovitejše, bolj konsistentno in strokovno podprto spopadanje s pandemijo covid-19.

4) Nedvoumnost in brezizjemnost vladavine prava ter neodvisnost sodstva.

5) Povrnitev veljave stroke v ključne državne ustanove ter obračun s korupcijo v vrhovih oblasti.

6) Vlaganje v kvaliteto in dostopnost sistemov javnega zdravstva, šolstva in dolgotrajne oskrbe.

7) Stabilno in povečano vlaganje v znanost in kulturo.

8) Sistemske rešitve za polno kompatibilnost Slovenije z Zelenim dogovorom EU in digitalno preobrazbo.

9) Izdatna krepitev kapacitet za pripravo in realizacijo večjih razvojnih in infrastrukturih projektov, financiranih iz evropskih sredstev.

10) Povrnitev in utrditev ugleda Slovenije kot progresivne članice Evropske unije in akterke multilateralnega reševanja svetovnih problemov.

Policija pred parlamentom
Policija pred parlamentom