1. junija so letala preletela Slovenijo in s tem je vlada dokazala, da je lastnoročnlo premagala Covid-19. No, tako naj bi bilo. Realnost je precej drugačna in v teh dneh nam taista vlada grozi s policijsko uro, zapiranjem lokalov, novimi in novimi ukrepi, predvsem pa tudi z možnostjo, da nas bodo spet zaprli znotraj meja občin. In to vse zato, ker se vlada v vsem tem času ni uspela pripraviti na 2. val Covid-19 in zagotoviti dovolj postelj v bolnišnicah.

To, da naše zdravstvo diha “na škrge” je postalo del našega vsakdana. To, da je bilo v letošnjem letu opravljeno veliko manj operacij in ostalih posegov, ki so ključni za preživetje marsikoga je tudi dejstvo. Posledice bodo vidne čez leta, saj vsi ti posegi, ki so bili prestavljeni pomenijo dodatno tveganje za bolnike, ki niso prišli do oskrbe, ki bi jo morali dobiti.

Počasi se bomo morali zavedati, da je vlada namesto, da bi reševala in se pripravljala na situacijo, ki so jo obljubljali, raje plenila in menjala ljudi na položajih, prav tako pa se ukvarjala z zakoni, ki niso bili nujno potrebni, so pa tej vladi potrebni, da dobimo v Sloveniji diktaturo.

Zadnji predlog združevanje različnih agencih pod eno streho je ravno to – da bo z enega mesta vodeno vse in ne v tem primeru ne gre za debirokratizacijo, ampak zgolj za idejo, da je lažje tako imeti nadzor in vplivati na odločitve, ki jih tako sprejema samo en organ.

Včerajšnji naslov na MMCju je dogovolj zgovoren in pove vse, kar sem želel zapisati: Bolnišnice morajo pripraviti dodatnih 150 postelj za covidne bolnike.

Ker do sedaj ni bilo časa, kajne? Ker do sedaj še ni nihče pomislil na to, da imamo premalo kapacitet v naših bolnišnicah in da bi bilo potrebno pripraviti pogoje za nove Covid-19 bolnike. Sedaj postaja vse bolj jasno, da so bili vsi tisti milijoni za ventilatorje, ki so neuporabni, vržen stran denar, če nimamo niti prostora za zdravljenje bolnikov, niti nimamo usposobljenega kadra za to.

Ali imam samo jaz občutek, da ta vlada nima niti najmanjšega pojma kako se lotiti in kako reševati Covid-19 situacijo v Sloveniji? Da namesto, da bi se ukvarjali z ukrepi, spremenili komunikacijo, poslušali stroko – se gre njim zgolj za to, da nas delijo, da vzpostavijo izredne razmere, kjer se oni pokažejo kot veliki rešitelji, čeprav niti ne vedo kako se lotiti tega problema.

Vlozni listi za starostnike v DSOjih odlocali o tem kdo ne bo delezen bolnisnicnega zdravljenja