Policija protesti 3 Policija protesti 3

Zakaj je policija popisovala in fizično obračunavala s protestniki na včerajšnjem protestu?

Petek. Protesti na Trgu republike. Tokrat je bilo okoli trga zopet neskončno število specialnih policistov v “robocop” opremi. Prav tako so se cel dan pojavljale informacije, da naj bi si želeli policisti pokazati svoje “mišice” in uporabiti solzilec proti protestnikom. Kot da bi si minister Hojs zaželel resne konfrontacije s protestniki, ki bi pripeljala do aktivacije 37. a člena in bi omogočila vojsko na naših ulicah.

Poleg “robocopov” pa je bila ne protestih prisotna tudi stalna ekipa policistov, ki jo vodi policist Gomboc in ki se je odločila, da bo “osamelce” popisovala in tako prikazala svojo moč. V bistvu je bilo prav žalostno gledati te fante, ki so skakali naokoli v skupini in iskali svoje “žrtve”.

Najprej sem jih opazil, ko so pristopili k dvema starejšima gospema (preko 70 let), ju obkolili in zahtevali od njiju dokumente. Kot da bi se delali norce iz vseh nas – gospe sta dali dokumente in policisti so ju popisali. Razlog za popisovanje je bil – nedovoljenjo zbiranje. Kakšno zbiranje, sami dve sta stali tam, z masko na obrazu in z varnostno razdaljo več metrov do ostalih.

Očitno so se ti policisti počutili močne in so nadaljevali svojo misijo. Pristopili so do Svetlane Makarovič, ki je sama stala in jo obkolili. Seveda poteza ni pustila ravnodušno ostalih protestnikov, ki so se ustavili in zahtevali, da se konča to. No, ti pogumni policisti se niso dali motiti in so nadaljevali s popisovanjem “random” ljudi, ki so bili na Trgu republike.

Precej žalosten pogled na policiste je bil to. Še posebej, ker so to eni in isti policisti, ki že od vsega začetka hodijo s protestniki po mestu in ki so tudi na začetku bili “močni” in kazali “mišice”, ko so popisovali tiste s transparenti “Smrt janšizmu”. Verjetno niso naključno izbrani, kajne?

In potem se je množica protestnikov na kolesih začela ustavljati na drugem koncu Trga republike. Tudi sam sem šel tja in videl, da so “robocopi” iz množice iztrgali osebo in jo odvlekli za policiste. Ker sem bil slučajno tam sem začel snemati postopek, ko me je “robocop” začel odrivati, čeprav sem bil od njih oddaljen več kot 2 metra. Protestnika so spravili na tla trije “robocopi” in ga odpeljali s prizorišča.

Glasno nasprotovanje protestnikov je očitno zadostovalo, saj so se policisti odločili, da se pomaknejo nazaj. Ampak “robocopi” so nadaljevali svojo misijo, ki jim jo je očitno predpisal Hojs – spravili so se na “random” ljudi, ki so bili na kolesih in jih podrli na tla in odvlekli neznano kam. Postopki, ki so jih uporabili so šli preko meje normalnosti in so vsebovali pretirano fizično nasilje. Ko sem “robocopa” opomnil, da bi moral snemati postopek, ker imajo za to predvidene kamere, se je samo nasmejal skozi zobe.

Da ne bo pomote, niso bili vsi policisti tam takšni. Nekateri so delovali profesionalno in so pomirjali strasti, ampak “robocopi” so imeli drugačno nalogo in so se odločili, da sledijo navodilom, ki so jih dobili. Smešno je bilo poslušati navodila “nadrejenega”, ki je rekel, da morajo dati vezirje na obraz – na obrazu so imeli maske in ko so dali vezirje na obraz so bili takoj povsem “zarošeni” in niso nič videli. Tudi snemali niso postopkov in svojega postopanja na kraju dogodka.

Ker se je med protestniki razvedelo, da so policisti odpeljali protestnike na Trdinovo, smo se odpravili tja. Tja so vmes prestavili tudi “robocope”, ki so “branili” policijsko postajo. In seveda so tudi tam policisti nadaljevali s svojim popisovanjem – obkolilo te je osem policistov in so zahtevali dokumente. Brez obrazložitve. Par metrov stran od mene je na kolesu sedela deklica, ki je hotel samo mimo “barikad” in so jo obkolili policisti in zahtevali njene dokumente. Tudi sam sem bil popisan in na lastni koži občutil kako je, ko te policist odriva, ko stojiš pri miru in stran od množice, ker je pač on policist in ker pač on lahko to stori.

Škoda. V vseh teh 25. tednih sem že dobil občutek, da so policisti razumeli, da si protestniki ne želimo nasilja in da si ne želimo konfrontacije z njimi. Ampak včeraj so dokazali, da si oni želijo konfrontacijo in da so želeli namensko povzročiti “sranje”, da bi si lahko dali duška nad protestniki. Žalostno … Zelo žalostno …

  1. Ti “robocopi” so posebna enota policije, ne specialna enota. Tisto je cisto druga kategorija.

Komentarji so zaprti.