meja s hrvasko meja s hrvasko

Zakaj policija ne preverja dokumentov ob prihodu iz Hrvaške?

Sobota popoldne. Dan sem preživel v Kavranu in na rtu Kamenjaku. Izkoristil zadnje sončno vreme za kopanje v morju. Ob vračanju iz Hrvaške me je na mejnem prehodu presenetilo, da mi je policist na naši strani zgolj pomahal, da naj se premaknem naprej . brez preverjanja dokumentov, brez preverjanja dokazil, da sem bil dejansko v Istri in ne v katerem od rdečih delov države, kjer je ob prihodu v Slovenijo potrebna karantena.

Nič nimam proti, če policija na meji ne preverja mojih dokumentov in tako ne povzročajo zastojev. Ampak v tem času, ko nam oblast na vsakem koraku grozi, da nam bodo omejevali svobodo, pa se mi takšno početje ne zdi niti smiselno niti pametno. Je pa takšen način še kako dober za prelaganje krivde na vse druge – kot Hojs počne že dolgo časa – prelaga krivdo za večje število okužb na kolesarje, ki ob petkih protestiramo v Ljubljani.

Priznam, bil sem presenečen. Saj sem sam precej vesto pobiral dokaze s katerimi bi lahko dokazoval, da sem šel zgolj v Istro in ne v katero od rdečih con na Hrvaške – cestnine, parkirnine, račun iz gostilne. In ko sem prišel na mejo, je policist zgolj pomahal in me spustil skozi.

Tudi vsa ostala vozila, ki so bila pred menoj so šla tako brez težav čez mejo. Posledično to pomeni, da lahko prideš iz območja, ki je na rdečem spisku in bi moral v karanteno – na meji bi dobil odločbo o karanteni, ampak v tem primeru bi šel lepo skozi in če bi bil slučajno okužen, bi okužbo lahko delil naprej.

Rad bi razumel zakaj se vlada, ki nam grozi na vsakem koraku in žuga vsak dan, ne odloči, da bo vsaj vstop v državo kontrolirala. Mogoče sem samo jaz imel to srečo in sicer policisti pregledujejo dokumente in tudi dokazila, da se nekdo ni gibal v rdečem območju. Ampak v mojem primeru se to ni zgodilo.

meja s hrvasko

meja s hrvasko