Aplikacija #OstaniZdrav naj bi pomagala pri preprečevanju širjenja Covid-19. Po zadnjih podatkih ima aplikacijo na svojih telefonih manj kot 7 odstotkov prebivalstva, vendar je bolj zanimiv podatek, ki so ga za Žurnal24 sporočili iz Ministrstva za javno upravo, ki “bdi” nad to aplikacijo – ne vedo koliko ljudi je vneslo kodo TAN v aplikacijo #OstaniZdrav.

TAN kodo dobi oseba, ki ji je test pokazal, da je pozitivna na Covid-19. Z vnosom TAN kode v aplikacijo #OstaniZdrav pa se sproži mehanizem, ki obvesti vse osebe, ki imajo aplikacijo na svojem telefonu in so posledično bile v bližini osebe in tako preventivno deluje.

Ker pa na MJU ne vedo podatka o številu vnešenih TAN kod, je pod vprašajem tudi njeno delovanje – ali sploh deluje. Recimo včeraj je Marko Štrovs, nekoč državni sekretar na ministrstvu za delo, ki smo si ga zapomnili po izjavi: Upokojencem se ni bati, da bi izgubili službe. Bati se imajo le Matilde!, tvitnil, da je bil izpostavljen okužbi od “čefurjastega tipa”.

Odlično. Opozoril, da sem bil izpostavljen okužbi. Najbrž pred blagajno, kjer se mi je nek čefurjast tip rinil za hrbet. Kot zanalašč. Hvalabogu ni bilo hudega. Po 5 dneh mi je app pokazal, da je izpostavljenost mimo. Je bil tip že proti koncu karantene?

Še en primer, ki dokazuje, da je rasizem vse bolj prisoten v Sloveniji in da je to očitno modus operandi desnice v teh časih. Če je bil Štrovsov namen vzpodbuditi uporabo aplikacije, pa je s tem naredil zgolj škodo in še večji odpor proti aplikaciji.

Dejstvo je, da ta vlada ne zna komunicirati in to, da na MJUju niti ne vedo števila vnešenih TAN kod je dovolj zgovoren podatek, ki prikaže odnos do aplikacije. Predvsem pa kaže na to, da verjetno nihče niti ne razume kako deluje aplikacija #OstaniZdrav.

Kljub temu, da so trdili, da aplikacija za delovanje ne potrebuje GPS lokacije, pa so ocitno pozabili, da Android telefoni za uporabo sledenja kontaktov sami zahtevajo vklopljen GPS.

Ostanizdrav aplikacija
Ostanizdrav aplikacija