Vse skupaj je kot v zelo slabem filmu Vse skupaj je kot v zelo slabem filmu

NIJZ napačno šteje število okuženih s Covid-19 / kako naj zaupamo insititucijam in vladi?

Včeraj je David Klobasa, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah tvitnil zanimiv podatek, ki je prikazal, da NIJZ napačno šteje število okuženih s Covid-19: @NIJZ_pr kaj se je zgodilo z vašimi podatki? Številke so potencirane, podatki napačni. Do petka smo imeli v Sveti Trojici 5 okuženih, od začetka epidemije, danes kar 130. Pri tako občutljivih podatkih za javnost so takšne napake nedopustne!

V primeru občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah je bilo število okuženih po podatkih NIJZja 130, čeprav so še dva dneva pred tem imeli le 5 okuženih. Seveda se je na to šlamastiko odzval NIJZ s sporočilom, da so podatke popravili in sklicevanje na veliko število podatkov je vse prej kot dobrodošlo v teh razmerah. Pri tako občutljivi temi se to ne bi smelo zgoditi.

Kot se je kasneje izkazalo ni šlo samo za Sveto Trojico, ampak tudi za Starše, Sveti Andraž, Sveti Jurij …

Če se še kdo sprašuje zakaj ne verjamemo in zaupamo institucijam? Ravno zaradi takšnih primerov, ki v ljudeh prebudijo teorije zarot – če se to dogaja z eno občino v Sloveniji, kaj se dogaja šele v drugih občinah. Glede na to, da je število okuženih po podatkih NIJZja naraslo čez noč v tej občini za 125, ali lahko potem sklepamo, da to velja za vse občine? Kaj pa, če župan Svete Trojice ne bi opazil tega podatka? Bi ga potem še naprej uporabljali? Koliko takšnih primerov se je do sedaj zgodilo pri štetju?

Ne, ne postavljam se na stran tistih, ki trdijo, da Covid-19 ne obstaja! Ne postavljam se na stran tistih, ki pozivajo k nenošenju mask. Ravno obratno! Covid-19 je del realnosti, pa če si še tako zatiskamo oči in trdimo drugače. Spremenil se je naš svet in naš odnos do sveta. Nismo samo mi, ampak so tudi še ostali in posledično moramo zaščiti tudi njih in ne samo sebe.

Pa vendar me takšno komuniciranje najbolj vpletenih v Covid-19 situacijo ne navdaja z optimizmom. Kajti kdo bo zaupal instituciji, kjer se “zmotijo” pri štetju števila okuženih? Saj se vsi spomnimo pomladi in “neskončnih množic turistov”, ki so se odpravili na obalo, mi pa smo dobili omejitev gibanja znotraj lastnih občine! Ja, o tem govorim. Ko se zaradi “napake”, ali pa “napačnega poročanja” spremeni vse skupaj in ko je škoda storjena, ni več poti nazaj.

Vsekakor bi pričakoval, da se kaj takšnega ne zgodi – kljub temu, da to delo opravja človek. In da se preveri podatke vsaj parkrat, preden se jih objavi. Če se bo jutri pojavilo še par Wernerjev, Ribičev in Potrčov so si te institucije same krive za to. In ko jim na koncu ne bo nihče več verjel, naj premislijo zakaj se jim to dogaja!

Vse skupaj je kot v zelo slabem filmu
Vse skupaj je kot v zelo slabem filmu