Do sedaj je bilo unovčenih 887.000 bonov oz. 43 odstotkov vseh bonov, ki nam jih namenila država in s katerimi so se odločili, da rešujejo turizem v Sloveniji. Pri tem pa je potrebno poudariti, da prihaja tudi do goljufij, ki jih raziskuje policija in finančna uprava.

Ideja s turističnimi boni se mi že od začetka ni zdela dobra. Predvsem zato, ker smo Slovenci narod, ki radi hodimo na “turistično” zanimive lokacije, vse ostalo pa nam je nepomembno. In ko smo na “turistični” lokaciji ne zapravimo prav veliko v restavracijah, ne gremo na plačljive oglede ali pa kupimo ročno delo od domačih obrtnikov v tistem kraju. Posledično turistični boni rešujejo zgolj hotelirje in ponudnike namestitev, čeprav je turizem veliko več kot zgolj in samo to.

Slovenci prav tako ne bomo šli v hotel v Ljubljani, Celju, ali Mariboru. Bomo pa šli v Prekmurje, v Portorož ali na Bled. In tukaj se že dela razlika med različnimi destinacijami – če je bila Ljubljana še lansko leto močno obiskana s strani turistov je sedaj situacija precej drugačna. In posledično Ljubljane ne rešijo turistični boni, ker pač Slovenci ne unovčujemo turističnih bonov v Ljubljani.

Podatek, da je do včeraj bilo unovčenih 887.000 bonov oz. 43 odstotkov vseh bonov prikaže realnost situacije. To, da ni mogoče rezervirati določenih nastanitev v Sloveniji, ker so že vnaprej rezervirane za pol leta je dejstvo, ki bo verjetno povzročilo, da bo še več bonov ostalo neunovčenih.

Ko pa k temu dodamo še podatek, da pri unovčevanju prihaja do goljufij – nekateri ponudniki ponujajo “šoping kupone”, drugi pa se ukvarjajo s krajo bonov starejšim osebam v domovih upokojencev, potem postane vse skupaj jasno, da ti boni ne bodo rešili turizma, čeprav bo za to šel precej zajeten kupček denarja, ki ga bomo na koncu morali plačati sami. Saj se zavedam tega, kajne? Da to ni bilo darilo, ampak je bilo to reševanje turizma z našim denarjem in na koncu bomo dobili serviran zapitek.

Ogrozata nas globalizacija in internacionalizacija Dejan Zidan