Janez Cigler Kralj Janez Cigler Kralj

Janez Cigler Kralj / brezposelni prejemniki socialne pomoči bodo morali sprejeti delo, ki bo lahko do dve stopnji nižje kot njihova izobrazba

Ko imam občutek, da me nič več v Sloveniji ne more presenetiti, me preseneti novica, da minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možosti Janez Cigler Kralj pripravlja spremembo zakona, s katero bodo brezposelni prejemniki socialne pomoči morali sprejeti delo, ki bo lahko do dve stopnji nižje kot njihova izobrazba.

Janez Cigler Kralj očitno nima stika z realnostjo – septembra je bilo v Sloveniji brezposelnih 83.766 oseb, prostih delovnih mest na zavodu pa je danes 2.647. Če pogledam še strukturo brezposelnih (vir) po izobrazbi, potem je jasno, da minister strelja s svojim predlogom v prazno.

Ampak stigma, da so izobraženi lenuhi, ki protestirajo ob petkih je očitno dosegla svoj namen in takšni so tudi komentarji pod objavo vlade na facebooku.

Zgolj par primerov, da bo jasno kaj se zgodi, če dovolj dolgo ponavljaš laž in če dovolj dolgo zavajaš. Ljudje začnejo verjeti v to:

  • Zakaj bi morala država dajati socialno podporo lenuhim? Saj ta denar pride od vsakega ki plačuje davke, to se pravi tudi od mene. Če res ni dela, kar ne verjamem, naj pa nekaj naredijo v zameno podpore ki jo zastonj dobijo…
  • Čimprej ukrenite nekaj, ker banda lena uživa z dohodkom z nič dela.
  • Kaki 2 stopnji,vzeti bi morali vsako delo.Če noče falatimu vzeti nadomestilo.
  • Dela je dovolj. Samo zjutraj je lepše nina nana in dobit socialno podporo.
  • Končno, točno na to smo čakali, že 20 let. Vlada super ste.
  • tazadn cajt,da se neha podpirati lenuhe!

Nebuloza, ki jo predlaga minister ni rešitev. Rešitev se skriva drugje, ki pa je očitno minister ne vidi. Glede na to, da se v Sloveniji ne ustvarja novih delovnih mest, da se zaradi Covid-19 zapirajo delovna mesta in da nas glavni val novih brezposelnih šele čaka – ko bo država ukinila pomoč pri čakanju na delo zaradi Covid-19. Takrat bodo številke brezposelnih še precej višje.

O tem nihče ne govori. Kot tudi nihče ne govori o tem, da se mladi šolajo, ker nimajo možnosti dobiti službe in potem z magistrskim nazivom delajo v lokalih kot natakarji. To si očitno želi minister Kralj, kajne?

Zakaj se minister ne ukvarja kako ustvariti več delovnih mest? Zakaj se ne zniža obdavčitve na plače? Ker to je težje in zahteva precej več dela, kot pa ta njegova ideja!

Janez Cigler Kralj
Janez Cigler Kralj