Darko Muženič je bil maja razrešen kot direktor Nacionalnega preiskovalnega urada. Upravno sodišče je razsodilo, da je bila njegova razrešitev nezakonita in posledično se bo Darko Muženič vrnil na NPU. Bo vlada ukinila NPU, ker si ne more privoščiti, da ne bi njeni kadri zasedli tega položaja?

Anton Travner je bil v tistem času vršilev dolžnosti generalnega direktorja policije, ki je medtem že odstopil, je 6. maja razrešil Muženiča in za v.d.ja imenoval Igorja Lambergerja. Takrat je vrh policije trdil, da lahko generalni direktor policije na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj.

Ker funkcija direktorja NPU ni politična, je bil nepravilno uporabljen postopek nekrivdne razrešitve po zakonu o javnih uslužbencih, kar je sedaj dokazalo tudi upravno sodišče. Posledično to pomeni, da bo Petra Grah Lazar, ki je bila na to mesto postavljena pred tednom dni, morala pospraviti mizo in oditi.

Seveda pa je vprašanje časa, kdaj bo Janez Janša ukinil NPU, kajti ne more si dovoliti, da ne bi imel vseh vajeti v svojih rokah in tale odločitev sodišča bo danes še kako “vroča tema” na desnem političnem polu.

Upam, da bo tale odločitev povzročila plaz podobnih pritožb na sodišča vseh tistih, ki so bili v času Janševe vlade zamenjani. In takšnih primerov je bilo izredno veliko.

Policija pred parlamentom