Najcenejše gorivo v Sloveniji goriva.si cene naftnih derivatov na različnih bencinskih servisih Najcenejše gorivo v Sloveniji goriva.si cene naftnih derivatov na različnih bencinskih servisih

Zakaj Petrol ne objavlja cen goriv na bencinskih črpalkah in so vidne zgolj na točilnem avtomatu

Vlada se je odločila za liberalizacijo cen goriv in s tem omogočila naftnim trgovcem, da sami postavljajo cene pogonskih goriv. Tudi zaprtje trgovin ob nedeljah je prineslo največjo korist Petrolu, ki ima dobro razvejano mrežo bencinskih servisov po Sloveniji in ob nedeljah se vijejo vrste pred njihovimi vrati. Se mi pa ob ob vsem tem zastavlja vprašanje zakaj Petrol ne objavlja cen goriv na bencinskih črpalkah in so cene vidne zgolj na točilnem avtomatu!

Glede na to, da lahko vsak bencinski servis po svoje določa cene goriv, bi pričakoval, da me bodo z velikimi “totemi” ali pa tablami s cenami pred bencinskimi servisi vabili na pridem točiti gorivo k njim. Tako kot je praksa v tujini, ko imaš pred bencinskim servisom “na zelo veliko” objavljene cene goriv.

Pa vendar temu ni tako. Pri nas je na Petrolovih bencinskih servisih situacija drugačna. Šele ko pripelješ do točilnega avtomata in dvigneš ročko za točenje – s par sekundnim zamikom, se ti prikaže cena goriva. In ker si že tam, se seveda odločiš, da boš natočil gorivo v svoje vozilo. ne glede na ceno.

V bistvu gre za veliko anomalijo, ki bi jo morala vlada, preden je sprejela odlok o liberalizaciji cen goriva tudi predvideti – da mora imeti vsak bencinski servis prikazane cene tako, da so vidne s ceste in da ne pride do zavajanja potrošnikov. Pa vendar, ker je nekdo od ministrov trenutne vlade kupil kup delnic Petrola, so verjetno to izpustili, saj bi bil to dodaten strošek za upravljavca bencinskega servisa in so se očitno odločili, da lahko mirno zavajajo potrošnike – ker v tem primeru gre direktno za zavajanje, saj se ne moreš odločiti preden ne zapelješ do samega točilnega avtomata.

Kaj se je zgodilo po liberalizaciji cen s cenami goriva?

Ker sem pogost obiskovalec bencinskih servisov se mi zdi prav zanimivo kako različne cene imajo na različnih bencinskih servisih. Do sedaj sem najcenejše 95-oktansko gorivo točil za 0,950 evra in najdražje za 1,005 – seveda ne na bencinskih servisih znotraj avtocestnega omrežja, ampak na navadnih bencinskih servisih. Cene znotraj avtocestnega omrežja so namreč višje. In še nekaj sem opazil, da so cene na Petrolovih servisih bolj ali manj vse usklajene.

Sicer pa si želim, da bi po vzoru bencinskih servisov iz Italije bile cene goriv “na veliko” označene pred vsakim bencinskim servisom in bi tako uporabnikom olajšalo odločitev kje točiti gorivo, predvsem pa ne bi šlo za “nategovanje” potrošnikov.

gorivo
gorivo
 1. Spoštovani,

  aktualne cene goriv na vseh bencinskih servisih lahko v vsakem trenutku preverite na naši spletni strani in na mobilni aplikaciji Na poti. Zunanji prikazovalniki cen na bencinskih servisih so do sedaj prikazovali enake cene. Do sredine prihodnjega leta pa bodo s prikazovalniki aktualnih cen opremljenih tudi večina bencinskih servisov po Sloveniji.

  V primeru dodatnih vprašanj se lahko na nas obrnete tudi preko sistema Povej Petrolu.

  Lep pozdrav,

  Urška Ojsteršek
  Korporativno komuniciranje
  Petrol d.d., Ljubljana

 2. Enostavno ne tankati na Petrolu, saj so še drugi. Če se oni tako obnašajo do nas, pa jih dajmo še mi ignorirati. A je to tako težko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja