Ivan Simic bi omogocil samostojnim podjetnikom da delajo samo za enega delodajalca Ivan Simic bi omogocil samostojnim podjetnikom da delajo samo za enega delodajalca

Brezposelni bo moral sprejeti primerno zaposlitev takoj po vpisu v evidenco brezposelnih oseb

Si predstavljate, da v tem času ostanete brez službe. Ker koronavirus in ukrepi vlade niso dovolj dobri, je to vsakodnevna praksa pri nas. Vse več ljudi je brezposelnih in potem minister za delo Janez Cigler Kralj predlaga, da naj obveznost sprejema primerne zaposlitve nastopi takoj po vpisu v evidenco brezposelnih oseb in ne šele po poteku treh mesecev od vpisa. Kaj to pomeni?

Ostanete brez službe, ker je podjetje moralo zapreti svojo poslovno dejavnost, ker je vlada tako odločila. Seveda pri tem ni država poskrbela za rešitev situacije, ampak to je druga zgodba. Vi greste na zavod za zaposlovanje in se prijavite v evidenco brezposelnih oseb.

Janez Cigler Kralj je že pred časom predlagal, da morajo brezposelni prejemniki socialne pomoči sprejeti delo, ki bo lahko do dve stopnji nižje kot njihova izobrazba. Ampak to še ni dovolj. V bistvu je šel sedaj še korak dlje – namreč sedaj se umika tudi pogoj, da v evidenci brezposelnih ni oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna. Kaj to pomeni?

Da vas bo strokovna oseba lahko napotila na delo v DSO, čeprav niste za to strokovno usposobljeni, ampak se bo tako odločila strokovnja oseba na zavodu. In brezposelna oseba bo to delo morala sprejeti!

Ta ideja je nastala zaradi težav DSOjev, kjer ni dovolj kadra. Kljub temu, da je bilo preko 700 pozvanih z ustrezno izobrazbo za  mesto v negi, se jih je javilo le okoli 170 in posledično se je minister odločil, da bo spremenil ta del.

Kaj bo naslednji korak ministra? Bo mogoče to, da se bodo brezposelni morali zbrati ob 7. uri pred zavodom in stati tam 8 ur? Se še komu zdijo ti ukrepi v teh časih povsem narobe?

Ivan Simic bi omogocil samostojnim podjetnikom da delajo samo za enega delodajalca