ZA referendum o 780.000.000 evrov vredni investiciji v orozje ZA referendum o 780.000.000 evrov vredni investiciji v orozje

Referendum o 780.000.000 evrov vredni investiciji v orožje / jaz sem proti tej investiciji

Jaz sem ZA referendum! In sem proti tej 780.000.000 evrov vredni investiciji v železo, ki ne bo reševalo življenj, kot spina Matej Tonin. Sem za to, da se razpiše referendum, kjer Slovenci sami odločamo o 780.000.000 evrov vredni investiciji v orožje. Da se v teh časih in razmerah ne ponovi še enkrat Patria. Tokrat so v igri drugi dobavitelji – med drugimi tudi Madžari in verjetno je vsakomur jasno za kaj se gre pri tej nabavi orožja.

Očitno ti na ablasti nimajo nikoli dovolj in bi še več in več, medtem pa podjetja v Sloveniji zaradi Covid-19 situacije in neuspešnih ukrepov vlade zapirajo svoja vrata, lokali gredo v stečaje, ljudje pa ostajajo brez dela.

Levica in SD sta se odločili, da začneta zbirati podpise za referendum – do petka, 27. novembra je potreno zbrati 2.500 podpisov podpore volilk in volilcev in jih vložiti v Državni zbor.

To lahko stori vsak od doma in sicer preko naslov https://www.780milijonov.si/, – natisne in izpolni obrazec in ga pošlje po pošti ali pa ko gre na sprehod in se ustavi na enem izmed brezstičnih mest, ki so na naslovu https://www.780milijonov.si/zbirna-mesta

Ker je začela desna stran že z res bednimi poskusi diskreditacije, je tukaj razlaga zakaj potrebujemo referendum:

408 milijonov evrov je rezerviranih samo za nakup štiri- in osemkolesnih oklepnikov. Možnosti njihove uporabe so omejene na bojno delovanje v tujini. Niso uporabni za gorsko reševanje, prevoze ponesrečencev oziroma novorojenčkov ali pomoč pri naravnih nesrečah. Oklepnik bi tehnično sicer lahko odvlekel kakšno drevo s ceste, če bi seveda prišel do njega na zanj preozkih slovenskih gozdnih cestah; a vse to veliko lažje in bolj učinkovito lahko delamo z delovnim strojem ali traktorjem.

Prav tako sta predvidena helikopterja bojnih zmogljivosti, primerna za prevoz specialnih enot, pretežka in neprilagojena za gorsko reševanje, letalo pa namenjeno za prevažanje vojakov na Natove misije po svetu. Delež dvonamenske opreme znotraj celotnega zneska 780 milijonov evrov je tako majhen, da bi lahko te nakupe opravili brez sprejemanja posebnega zakona.

Ker vlada grozi, da je nedopusten referendum – drugi odstavek 90. člena ustave določa štiri zakonodajna področja oziroma zakone, o katerih referenduma ni dopustno razpisati:

  • zakoni o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč,
  • zakoni o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter zakon, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna,
  • zakoni o ratifikaciji mednarodnih pogodb,
  • zakoni, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.
ZA referendum o 780.000.000 evrov vredni investiciji v orozje
ZA referendum o 780.000.000 evrov vredni investiciji v orozje
  1. Zakaj referendum, če pa lahko s 46 poslanci, ki so itak že zmenjeni za novega mandatarja, spremeniš tudi zakon, ki določa investicije v vojsko? Ceneje in hitereje.

Komentarji so zaprti.