Vsakodnevne številke o številu okuženih s Covid-19, ki jih spremljam preko Sledilnika kažejo, da ukrepi, ki jih je sprejela vlada ne delujejo. Številke ne padajo in število umrlih narašča. 1199 mrtvih do danes. Včeraj žalostni rekord, ko je v enem dnevu umrlo 59 ljudi. Žalostno je, da Bojana Beovič izjavi: Ljudje se pritožujejo, da so izgubili službe, ampak ne vedo, da je to neposredno povezano z zasebnimi druženji, ki jih še vedno imajo

Seveda. Vsega so kriva zasebna druženja. Glede na to, da je največje število okuženih in tudi umrlih v DSOjih, me res zanima kje se ti ljudje družijo? Jih vozijo v diskoteke? Lovske koče?

Ne, ni smešno. Ravno obratno – žalostno je, da še vedno kažejo s prstom na druge, kot pa da bi začeli sprejemati ukrepe, ki v tujini delujejo in ki so dokazano uspešni.

Primer iz Švice: šole in vrtci so odprti. V podjetjih delodajalci strogo izvajajo ukrepe. Ljudi se vzpodbuja in ne zastrahuje kot se dogaja pri nas. In število okuženih pada.

Pri nas bodo ukrepe, ki ne delujejo, podaljšali še za 14 dni. To so te strokovne odločitve. Kljub temu, da je bilo že v 1. valu Covid-19 jasno, da so najbolj ogroženi starostniki v DSOjih, se očitno odločevalcem ni zdelo vredno, da se ukvarjajo s tem. Ravno v DSOjih je največ okuženih in smrti zaradi Covid-19.

Namesto, da bi se vlada ukvarjala z reševanjem teh težav, raje valijo krivdo na državljane – ki smo krivi za vse. In mediji so krivi. In vso ostali so krivi. Deja vu. Janez Janša je marca grozil Marjanu Šarcu s sodiščem … Si lahko predstavljamo, kaj bi se dogajalo, če bi bil Šarec še na oblasti?

Od torka dalje omejitev gibanja na obcine
Od torka dalje omejitev gibanja na obcine