#kdojetunor / Slovenski škofje pričakujejo odpravo prepovedi verskih obredov zaradi z ustavo zagotovljeno versko svobodo

Ne, v naslovu ne gre za zavajanje. Gre za dejansko željo in pričakovanje Slovenske škofovske konference in njenega ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislav Zoreta, ki je pisal Janezu Janši in v katerem od vlade pričakuje, da bo odpravila odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov ter v skladu z ustavo ne bo nesorazmerno omejevala verske svobode. Z drugimi besedami – RKC sporoča, da bodo kmalu dovoljeni verski obredi.

Se spomnite prvega vala Covid-19 in taisti akterjev, ki so dosegli, da so bile cerkve odprte prej kot ostalo? Se, kajne? No, cerkev pričakuje, da vlada v odlokih ne navaja verskih obredov, torej da jih dovoljuje ali prepoveduje, saj gre za pojem, ki sodi v avtonomijo Cerkva in drugih verskih skupnosti. Odloki so nesorazmerno posegli v ustavno zagotovljeno versko svobodo, so zapisali. Da, prav ste prebrali.

Ko se RKC v določenih situacijah sklicuje na to, da se cerkev in država po ustavi ločujeta, ko pa jim koristi, pa seveda pozabijo na načelnost in jim je povsem všeč, da jim ni treba plačevati davkov, da bodo v PKP7 dobili UTD, ki naj bi veljal za vekomaj in vse ostale pritikline, ki jih imajo!

Zanimivo je dogajanje v Sloveniji na tem področju zadnje dni. Imamo najhujšo zdravsteno krizo. Imamo vsak dan 50+ mrtvih. Smo prvi po številu smrti na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu na svetu. Pa vendar si gospodarstvo želi rahljanja ukrepov, cerkev pa odpiranje cerkva in maš.

Mogoče bi bilo na tem mestu smiselno preveriti koliko cerkve upoštevajo odloke, ki jih vsem ostalim državljanom Slovenije predpisuje vlada, saj dobivam cel kup informacij o tem, da ljudje vseeno obiskujejo cerkve in župnišča … Mene ne moti to, je pa žalostno, da se cerkev postavlja nad državo in v primeru verske svobode omenja ustavo. Za vse ostale državljane pač ne velja ustava v teh časih, za njih pa bi morala.