Cepljenje Cepljenje

Janša, decembra bomo dobili 58.500 doz cepiva / Gantar, decembra bomo dobili 5.000 doz cepiva

Da je s komunikacijo te vlade vse narobe, je jasno vsem. Razen tistim privržencem stranke in trolom, ki zagovarjajo vsako potezo vlade – ker jo pač morajo. Ti ljudje pač živijo v svojem svetu in verjetno pri njih tudi sloni letijo. Ampak najprej k enemu primeru, ki mi je v teh dneh padel v oči in ki prikaže kako neusklajena komunikacija vlada v vladi. Ali pa je to usklajena komunikacija, da zmedejo narod, ki mu nič več nič ni jasno.

Preden pridem do cepiva in neusklajenih podatkov, kajti razlika je med 58.500 in 5.000 dozami, kajne? Se spomnite, da so pred dnevi prepovedali nošenje šalov in mask zunaj? In potem dva dni kasneje napovedali neobvezno nošenje mask, če je poskrbljeno za 2-metrsko razdaljo! Se še komu zdi to logično? Ali pa gre zgolj za to, kot sem omenil že zgoraj, da naredijo komunikacijo konfuzno, da ljudje niti več ne vedo kateri odloki so veljavni in česa se morajo držati.

V mesecu novembru je minister Gantar začel omenjati, da bomo v Slovenijo dobili cepivo proti Covid-19 v začetku decembra. No, sedaj smo sredi decembra in cepiva še ni. Je pa začel tudi Janez Janša omenjati, da bomo dobili cepivo. In njegova številka, ki jo je objavil na tviterju je bila zanimiva – 58.500 doz cepiva, ki jih bomo dobili od podjetja Pfizer.

No, vse lepo in prav. Ampak na seji v državnem zboru je minister Gantar povedal drugačno številko – Sloveniji je do konca leta obljubljenih okoli 5.000 doz cepiva podjetja Pfizer. To so številke, ki jih bo Slovenija dobila iz EU sheme.

Razlika ni zanemarljiva, kajne? V bistvu je ogromna. Ta številka lahko pomeni veliko življenj, ali pa smrti. In očitno se vladi niti ne da več ukvarjati s tem, da bi javnosti predočili točne številke. Da tega, da je stanovalcev v domovih za starejše skoraj 20.000, niti ne omenjam.

Se mi pa zastavlja tukaj preprosto vprašanje – koliko cepiv pa je kupila Slovenija izven te sheme? Kdo bo to dobavil? Kje je bil kakšen javni razpis? Kje so rezultati javnega razpisa? Ali pa bo pač Počivalšek ponavljal v nedogled – ljudje so umirali in bodo ta posel speljali tako kot so nabavo zaščitne opreme v 1. valu?

Ko sem že pri cepljenju. Še ena šlamastika – pred časom so odprli online prijavo za izkaz interesa za cepljenje proti Covid-19 na eUpravi. Sam sem se prijavil. In takrat je bilo komunicirano, da ta izkazan interes ne pomeni postavitve v čakalno vrsto, ampak zgolj preverjanje odziva državljanov. Da bodo prve na vrsto prišle rizične skupine. Če bi se zavedal, da lahko s svojo prijavo nekomu, ki je rizičen odvzamem možnost cepljenja, se ne bi niti pod razno prijavil.

In kje je težava? Janez Janša in Jelko Kacin sta pač komunicirala, da je ta prijava uvrstitev v čakalno vrsto … Torej – ali lažeta, ali pa zavajata, da bi se čim več ljudi prijavilo na cepljenje.

Glede na število odmerkov, ki bodo na voljo v Sloveniji … Ah, bom raje tiho.

Seveda to ni vsa šlamastika komunikacije v teh dneh. Tudi pri hladilnikih, ki so potrebni za shranjevanje in skladiščenje cepiva je podobna situacija in prikaže neusklajenost vseh deležnikov na tem področju.

NIJZ je v komunikaciji izpostavil, da imajo primerne hladilnike za cepivo proti Covid-19 v UKCju. No, UKC je to zanikal. Potem se je pojavila informacija, da je podjetje Salus nabavilo hladilnik za 30.000 doz cepiva, kar pa je NIJZ zanikal.

Se še sprašujete zakaj smo najbolj NEuspešni v borbi proti Covid-19? Tudi zaradi takšnih, zgoraj omenjenih primerov, ki samo prikažejo kako je vse skupaj shizofreno v Sloveniji v zadnjih devetih mesecih.

Cepljenje
Cepljenje
  1. Žal imajo potem ljudje, ki tej vladi verjamejo, volilno pravico…

Komentarji so zaprti.