protesti protesti

Zakaj Janez Janša primerja petkove protestnike s teroristi, ki so vkorakali v kongresno palačo v Washingtonu

Janez Janša ni obsodil vdora teroristov v kongresno palačo v Washingtonu. Povsem pričakovano. Kljub temu, da so to dejanje obsodili voditelji po celem svetu, on tega ne zmore. Je zgolj relativiziral desno in levo stran. Prav tako on ostaja eden izmed peščice tistih voditeljev, ki niso še čestitali novemu predsedniku ZDA za njegovo zmago nad Donaldom Trumpom. Je pa izkoristil priložnost za relativizacijo dogodka v Washingtonu in petkovih protestov v Sloveniji.

Prav zabavno je videti, da spodnji tvit Janeza Janše dobi preko 1000 všečkov, kajti to pomeni, da jim je “propaganda”, da so petkovi protestniki nasilni, da so krivi za širjenje Covida-19 v Sloveniji, da so sami delomrzneži na protestih, uspela. Očitno nekateri verjamejo tudi v brezmadežno spočetje in dedka mraza! In sloni tudi letijo, kajne?

Med petkovimi protesti ni nihče “vstopil” v parlament. Niti ni nihče ukradel govorniškega pulta, ali pa razbijal vsepovprek. Še več, petkovi protesti niso krivi za nobeno smrt. In na petkovih protestih policija ni gledala stran, ampak si je dala duška – s popisovanjem, fizičnim nasiljem, …

Policija je celo tolerirala pozdravljanje pripadnikov “rumenih jopičev” z desno roko in nasilje harmonikarja na Prešernovem trgu, čeprav so bili par metrov stran. Še več. Policija se ni odzvala na nasilje, ko je “huligan” obračunal z novinarjem in brcnil policista. Zanimivo, kajne? Je pa policija obračunala – odnesla ljudi, ki so mirno brali ustavo pred parlamentom.

In ja, tukaj se Janez Janša ne moti – gre za podobno situacijo kot v ZDA. Ko so potekali #BlackLivesMatter protesti smo videli kako nasilna je lahko policija do “nepravih”. Do žensk. Do ljudi, ki niso podporniki Donalda Trumpa. Ampak ta zgodba se ni ponovila ob vstopu teroristov v Capitol.

Si lahko predstavljate, da bi bilo to #BlackLivesMatter protestniki? Ali pa recimo muslimani? Verjetno se jim ne bi uspelo približati na par kilometrov. Tako, kot so se je dogajalo v Sloveniji, ko so okoli parlamenta postavili ograje, medtem ko je njihov Odbor2014 lahko mirno nadlegoval sodnike, ki so vstopali v sodno palačo in ni to nikogar motilo.

Da bo bolj jasno, da je šlo za res žalosten poskus spina, je tole spodaj zelo lep primer kako to poteka. Skrajna levica? Kaj naj bi bilo že to? Aja, pojem, ki si ga izmisli skrajna desnica, ko poskuša relativizirati vse skupaj. Pa jim ne uspe. V bistvu jim verjamejo zgolj še njihovi privrženci. Ampak verjetno se bo zgodilo tako kot v ZDA, ko so začeli privrženci Trumpa zapuščati ladjo. Ali so sprevideli, da bili zgolj orodje v rokah Trumpa ali pa se držijo načela, da “podgane prve zapuščajo ladjo, ko ta tone”.

Ne, nikakor ni mogoče enačiti pravice do protestov in mirnih protestov s terorističnim vdorom v kongres. Ampak poskusil je. In njegovi sledilci so bili navdušeni nad tem. Kako bi bilo lahko drugače, ko pa je vsaka Janezova beseda za njih sveta. In ja, velika podobnost je med Janezom Janšo in Donaldom Trumpom.

protesti
protesti
  1. Če ne bomo pravi čas sprevideli, kam nas pelje ta vzpon skrajnega desničarskega populizma in sovražnega govora, se bomo enkrat zbudili v jutro, ko bo veljala še samo ena resnica…skrajna…in enoumna…

Komentarji so zaprti.