Se sprašujete zakaj se v Sloveniji ukvarjamo s Hojsovo mamo, ki je želela na Hrvaški in Počivalškovim pitjem vode v gostilni? Ker naj bi po neuradnih informacijah Evropska komisija zopet “zavrnila” (verjetno gre za dopolnitve) slovenski Nacionalni načrt za okrevanje in odpornost (NOO) v vrednosti 5,6 milijarde evrov, ki ga je pripravila vlada. Dimne bombice, da se prekrije veliko večja nesposobnost vlade, ki stavi na ta denar iz EU.

Ta dokument, po katerem naj bi Slovenija iz EU dobila 5,2 milijarde evrov – 1,6 milijarde nepovratnih sredstev in 3,6 milijarde evrov posojil, ni javen. Vlada ga skriva pred javnostjo, saj ima ta dokument oznako zaupne narave in niti koalicija ne sodeluje pri pripravi tega, kar pomeni, da ni povsem jasno kam in kako želi vlada nameniti ta denar, če ga bomo kdaj dobili.

Če se kdo sprašuje, če se res dogajajo Hojsove mame in Počivalškova voda? Seveda se. Dvomim, da bi znal kdo tako dobro režirati vse skupaj. Je pa res, da se takrat, ko padejo takšne dimne bombice, zadaj dogaja še nekaj večjega, kar javnost potem enostavno opazi.

Ker gre za visoko vsoto denarja iz EU na katero stavi vlada, bi moral biti dokument NOO biti javen, da bi lahko državljani videli kako si bo vlada in predvsem komu bo vlada delila denar.

Ursula von der Leyen je nova predsednica Evropske komisije