Včerajšnja nezaupnica vladi je bila pokazatelj razmer v politiki v Sloveniji. Dan, ko je dokončno umrla demokracija in dan, ko so koalicijski poslanci dokazali, da veliko govorijo, ampak ne vedo točno kaj govorijo. Še bolj žalostno pa je, da je bila panika tako velika, da 37 poslancev ni prevzelo glasovnic in 6 poslancev je oddalo neveljavne glasovnice, čeprav imamo v ustava RS, v 82. členu zapisano: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila”

Po pričakovanjih je včerajšnja nezaupnica padla. Ampak na dan je prinesla dejansko realno stanje v politiki. Ko premier nima časa, da bi bil v parlamentu, saj je po svojem popolnoma nepripravljenem govoru odšel iz parlamenta in je na dan prišlo, da vlada nima podpore 47 poslancev, kot so to do sedaj trdili, ampak ima na svoji strani zgolj 41 poslancev, s podporo SNS 44 poslancev in z dvema manjšinskima poslancema, ki “vedno pripadata” koaliciji 46 glasov. Temu se ne more reči stabilna vlada, ampak kvečjemu manjšinska.

Včeraj sem poslušal nebuloze, ki so jih določeni predstavniki koalicije povedali v parlamentu. In sem se zgražal – Eva Irgl o projekcijah (ko je govorila o lastni stranki, kajne Eva!?), Jure Ferjan o svoji ženi, poslanec Polnar po pofunklih … Žalostno, da temu še kdo reče demokracija. In še bolj žalostno, pri vsem tem je, da smo državljani tiho ob vsem tem. To, da so imeli poslanci SdS pripravljene “grafike” in so jih kazali ob vsaki besedi, me je bolj spominjalo na 1. razred osnovne šole – no, saj po drugi strani jih razumem. Očitno morajo svoje volivce tako nagovarjati, da jih razumejo.

Pa še nekaj je bilo včeraj zanimivega. Karel Erjavec ni mogel prepričati poslanca Desusa, da glasuje za nezaupnico, je pa en izmed poslancev SMC glasoval za zaupnico. Zanimivo, kajne?

Aja. In če bi bile jutri volitve, bi bila ta vlada zgolj in samo še oddaljen spomin, ki se ga bomo s cmokom v grlu spominjali še naslednjih 30 let, ko bomo plačevali njihove zapitke – ki so jih včeraj vsi poudarjali – koliko denarja so oni namenili državljanom Slovenije v času Covid-19. Kot bi “talali” denar iz lastnih žepov in ne bi bilo to iz naše malhe. Žalostno, vendar resnično, da si nekdo v letu 2021 predstavlja, da je on država!