Osebo, ki prihaja iz Italije, razen iz administrativne enote Dolina Aoste, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset dni. Tako ima vlada napisana na spletni strani (vir). Realnost je drugačna. Na meji ni policistov, ki bi preverjali vstope v državo, torej je zgoraj omenjeni del povsem nesmiseln in je zgolj črka na papirju!

Včeraj sem tvegal. Odločil sem se, da grem v Italijo. Pozor – če vas v Italiji ustavijo policisti in nimate s seboj izvida negativnega testa, vas to lahko stane od 400 evrov naprej, saj imajo Italijani to podobno kot pri nas – negativen test (48h), sicer karantena z možnostjo prekinitve ob testiranju.

Kot omenjeno, sem tvegal in šel čez mejo. Počutil sem se kot kriminalec, ki gre v sosednjo državo. V Italiji vsi ljudje nosijo maske povsod – na ulicah, v trgovinah, na sprehodu ob morju in celo na terasah lokalov, kjer posedajo in kjer v miru pijejo svoje Aperole. Ja, v Italiji so odprti lokali in restavracije.

Veliki trgovski centri so zaprti med vikendi, da preprečijo možnost zbiranja večjega števila ljudi. To ni kot pri nas, ko vlada točno ne ve kaj počne in počne zgolj in samo neumnosti. Pa vendar nazaj k Italiji.

Ko sem se vračal iz Italije, sem tvegal 10 dnevno karanteno. V bistvu, če bi bil Aleš Hojs, bi izjavil, da sem šel preverjati, kako Slovenija upošteva svoja pravila in kako Hojseva policija napotuje ljudi v karanteno. Vendar sem bil razočaran. Na meji ni bilo nikogar. Ni bilo policajev, ni bilo zapore. Ni bilo nikogar. Prost pretok.

Seveda se mi je ob tem zastavilo vprašanje – zakaj potem ta odlok glede 10 dnevne karantene, če tega nihče ne preverja? Je tudi ta odlok namenjen samo ustrahovanju ljudi, kot je večina drugih ukrepov, ki nimajo veze z realnostjo? Hja, mogoče pa gre res samo za “jebanje naroda v glavo”!