Se spomnite odloka vlade, ki je prepovedoval potovanje Slovencev v države na rdečem seznamu, če nismo imeli potrdila o cepljenju, ali pa niso preboleli Covid-19? Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje tega člena in včeraj to objavilo v Uradnem listu, torej od danes naprej lahko Slovenci brez izpolnjevanja teh dveh pogojev zapustimo Slovenijo – vendar moramo paziti na zahteve držav v katere vstopamo. Nekatere zahtevajo negativni PCR test …

To, da je bil odlok neumen in namenjen zgolj represiji nad državljani Slovenije je jasno vsakomur. No, sedaj je jasno, da tudi ni bil sorazmeren in je omejeval pravice do svobode gibanja, pravica do zasebnega in družinskega življenja ter pravica do svobodne gospodarske pobude – vse to je hujše od škodljivih posledic za varstvo javnega zdravja, ki bi jih lahko povzročilo začasno zadržanje izvrševanja te določbe ob njeni morebitni ustavni skladnosti, kot so zapisali na Ustavnem sodišču.

Seveda je to zgolj še en dokaz v nizu, da trenutna vlada sprejema odloke, ki so škodljivi za državljane in ki nimajo veze s samim “bojem” proti Covid-19. Gre zgolj za kazanje mišic in ustrahovanje državljanov Slovenije, ki jim tako vlada s svojimi odloki onemogoča različne pravice pod krinko boja proti Covid-19.

Glede na povzročeno škodo za marsikoga, ki v času veljave tega odloka ni mogel čez mejo na službene obveznosti, srčno upam, da se najde kdo, ki bo tožil državo zaradi povzročitve škode, predvsem pa zaradi posledic tega očitno neustavnega odloka vlade. Očitno bi morali vsak odlok, ki ga v tem času pripravi vlada najprej ustavno presoditi in potem bi bili presenečeni, ko bi ugotovili, da dejansko je veliko odlokov ustavno spornih.

Verjetno pa Aleš Hojs, minister, ki je odstopil, že razmišlja o novih odlokih s katerimi bo nagajal Slovencem in jim omejeval svobodo gibanja. Tudi to, da imamo že več kot 170 dni policijsko uro, ki nima veze z bojem proti Covid-19 je verjetno že vsakomur jasno!

Ne bodi speckahla
Ne bodi speckahla