Je vlado strah protestov Je vlado strah protestov

Je prepoved prehajanja med regijami in zbiranja zgolj panični strah vlade pred protesti?

V Sloveniji ni več policijske ure, ki smo jo imeli več kot 170 dni – tega, da ni bilo osnove in nobene merodajne študije, ki bi potrdila uspešnost tega ukrepa, ne bom niti omenjal. Imamo pa v Sloveniji še vedno prepoved prehajanja med regijami in zbiranja, ker se očitno vlada hudičevo boji protestov in svojih državljanov!

Po enem letu je vsakomur jasno, da so ukrepi vlade namenjeni zgolj represiji nad državljani. Da ni šlo za “zaščito življenj”, ampak zgolj in samo za ohranjanje ablasti, ki si jo je Janez tako želel vsa ta leta. Večina ukrepov, ki smo jih imeli v tem času ni imela podlage v študijah, ali pa v logiki. Ampak za to ablast je to nekaj povsem pričakovanega.

Če bi šel šteti kolikokrat so spreminjali odloke: maske ja, maske ne, prepoved prehajanja med regijami, prepoved prehajanja med občinami, prepoved zbiranja, obvezno razkuževanje skupnih prostorov, varnostna razdalja, zgolj določeno število oseb v trgovinah, zaprtje lokalov in teras, zaprtje trgovin, lockdown … Toliko vsega, da se normalnemu človeku počasi začne mešati, če vsakodnevno spremlja odločitve najbolj sposobne vlade, ki je naročala serviete z elastikami, ki je naročala nedelujoče ventilatorje, ki ni naročala cepiv, ko je imela to možnost in ki še vedno za vse krivi prejšnjo oblast!

To je realnost trenutne vlade in nikakor nisem pričakoval, da bodo imeli jajca, da bi sprostili ukrep prehajanja med regijami in  zbiranja, kajti to bi pomenilo veliko število državljanov Slovenije, ki bi prišli na ulice. Ne v podporo vladi, ki je okoli 20 odstotna, da si ne bi kdo delal utvar.

Podatek o podpori vlade je dovolj nazoren in vsakomur je jasno, da vse kar dela Janez je to, da se čim dlje obdrži na ablasti in tala cukrčke svojim potencialnim volivcem – pripadnikom cerkve, velikim družinam, … Tistim, na katere glasove lahko računa. Vsi ostali so pač izključeni iz tega in naj “crknejo na obroke”, medtem ko oni mečejo milijone in miljarde, ki jih bomo mi odplačevali, skozi okno!

Aha. Kako lahko torej prestopite mejo? Če izpolnjujete enega izmed spodnjih pogojev. In med temi pogoji ni protestiranja, kar je seveda povsem normalno v demokratični državi, kajne?

 • prihod na delo, odhod z dela in izvajanje delovnih nalog,
 • opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
 • odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
 • varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom,
 • dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja,
 • dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,
 • dostop do storitev za nujne primere,
 • dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,
 • dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
 • dostop do trgovin ali storitev v drugi statistični regiji, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v regiji prebivališča, ali če jih v regiji prebivališča ni,
 • izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva,
  potovanja oseb z namenom tranzita čez statistično regijo, v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Republiki Sloveniji,
 • nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom.

Pri prehajanju med regijami mora imeti posameznik pri sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo. Izjave ne potrebuje za 1. in 3. točko. Dokazilo in izjavo mora posameznik na zahtevo pokazati uradni osebi organa, pristojnega za nadzor nad izvajanjem tega odloka, policistu oziroma občinskemu redarju.

Prehajanje med statističnimi regijami je ob upoštevanju priporočil NIJZ dovoljeno tudi posamezniku, ki predloži:

 • negativni rezultat testa PCR test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Združenemu kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike,
 • potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je prebolel COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev 
 • dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca COMIRNATY Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca COVID-19 Vaccine AstraZeneca najmanj 21 dni.

Kolk kul, kajne? Če sem se pazil in se nisem okužil, potem ne smem v drugo statistično regijo! Če ablast ni nabavila dovolj cepiva in nisem cepljen, potem ne smem v drugo statistično regijo! Mate vi to, vlada! Mate!

Je vlado strah protestov
Je vlado strah protestov