protesti protesti

Prepoved shodov je ustavno sodišče začasno zadržalo

Zanimiva odločitev ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo izvajanje vladnega odloka o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi, v delu, ki se nanaša na prepoved shodov. Vlada mora pripraviti novo ureditev v sedmih dneh, saj mora upoštevati pomen shodov za delovanje demokratične države. Do 18. aprila so sicer shodi prepovedani.

Pravica do zborovanja je človekova temeljna pravica, vlada pa mora upoštevati pomen shodov za delovanje demokratične države. Med drugim so zapisali: “S splošnim aktom, kot je odlok vlade, je za shode mogoče določiti podobne pogoje kot za kolektivno uresničevanje verske svobode, mogoče pa je tudi določiti maksimalno število udeležencev shoda.”

To je že druga odločitev ustavnega sodišča, ki je krepka zaušnica vladi in njenim odlokom, ki niso namenjeni zajezitvi širjenja Covid-19, ampak gre zgolj in samo za to, da se lahko izživljajo nad državljani pod krinko Covid-19 in jih pri tem kaznujejo.

Pred časom je ustavno sodišče zadržalo izvrševanje člena, ki omejuje potovanja Slovencev v države na rdečem seznamu.

Niti najmanj ne dvomim, da ne bo vlada pripravila nov odlok, ki bo sicer malce manj rigorozen, pa vendar bodo shodi še vedno prepovedani, oz. bo tudi to omejeno, kar pomeni, da bo Hojs izvedel Hojsa in bomo dobili nekaj kar ne bo ne “tič ne miš”.

Odločitev ustavnega sodišča je že objavljena v Uradnem listu!

protesti
protesti