Moski brez maske pretepel varnostnika kje se bo to koncalo Moski brez maske pretepel varnostnika kje se bo to koncalo

Več kot 440 milijonov evrov je država dala za dodatke za delo v tveganih razmerah v letu dni za javni sektor

Lepo je biti zaposlen v javnem sektorju v času Covid-19! Po poročanju Pop TV je država v letu dni za dodatke za delo v tveganih razmerah namenila preko 440 milijonov evrov! V prvem valu je šlo 36 milijonov neposrednim proračunskim uporabnikom (največ za vojsko in policijo), posrednim uporabniki pa 155 milijonov (bolnišnice in domovi za starejše).

Od sredine oktobra lani do konca marca pa je država namenila taistim prejemnikom že 250 milijonov evrov. Medtem ko privatni sektor crkuje, ker ne more opravljati dela in bodo številni podjetniki morali vrniti podporo države, ker so presegli “zapisane pogoje” in se niso odločili za delo na črno ali kakšen drug način goljufanja države, čeprav gre za nepovratna evropska sredstva, se v javnem sektorju nekateri prav veselijo dela v času Covid-19, ker dobijo bogate dodatke.

Ni težava v tem, da dobijo zaposleni v javnem sektorju dodatek za delo v tveganih razmerah. Težava je v tem, da ni jasno zapisanih pravil za te dodatke, ki so odvisni od institucij samih. Ministrstvo za javno upravo je spisali priporočila, ki pa si jih same institucije interpretirajo po svoje.

Najbolj žalostno je, da največ dobijo ravno tisti, ki že tako imajo visoke plače. Par primerov, ki so precej zanimivi:

  • podsekretar na ministrstvu za javno upravo je iztržil več kot 1500 evrov bruto,
  • šef finančnega urada na notranjem ministrstvu dobrih 1000 evrov
  • vodja sektorja za ravnanje s stvarnim premoženjem dobrih 1000 evrov
  • vodja kabineta infrastrukturnega ministra Vrtovca slabih 800 evrov

Žalostno je, da tisti, ki delajo na terenu dobijo samo drobtinice, medtem ko tudi pravniki in finančniki na ministrstvih, ki delajo zgolj in samo v pisarnah dobivajo veliko višje zneske in seveda jim ni v interesu, da bi delali od doma, kjer teh dodatkov ne bi bilo.

In še enkrat. Medtem ko privatni sektor umira in se viša število prijavljenih na zavod za zaposlovanje – ko bo konec subvencij za čakanje doma, bo številka še višja, se nekateri na račun Covid-19 v javnih službah mastijo brke. Bravo vlada! Tko se dela! Še naslednjih 30 let bomo plačevali tole eskapado, ki je bila namenjena zgolj teroriziranju ljudstva!

Moski brez maske pretepel varnostnika kje se bo to koncalo

  1. Had, samo ena stvar. Kot znanstvenik spadam v javni sektor. Dobil sem 0€ dodatka, kar je tudi pravlno, ker nisem bil izpostavljen virusu. Moj kolega, ki pa dela v privat firmi, je v prvem valu dobil nekih 150-200€ dodatka (iz javnih sredstev!), pa je prav tako delal od doma in ni videl virusa od blizu.

    Motijo me take pavšalne ocene “javnega sektorja”. Povej da so to elitisti in ne “javni sektor”, ker večina manj plačanih ljudi v JS ni dobila niti evra.

    1. saj, to je najhujse pri vsem tem. da so dobili ta dodatek tisti, ki niso imeli veze z nicemer. niso pa ga dobili tisti, ki bi ga res morali … in ja, sem prevec enacil vse skupaj :(

Komentarji so zaprti.