Kakšni so pogoji za vstop v Italijo v času prvomajskih praznikov? Če je kdo planiral dopust v tem času v Italiji, potem naj se zaveda, da ima Italija za vstop svoje pogoje, prav tako pa ima Slovenija svoje pogoje za vračanje iz Italije.

Pogoj za vstop v Italijo je do 30. aprila 2021:

  • poleg negativnega testa na Covid-19 (PCR ali antigenski)
  • samoizjava in prijava na lokalno zdravstveno ustanovo (ASL)
  • obvezna 5 dnevna karantena, ter ponovni test na Covid-19 po izteku karantene.

Samoizjava v angleščini je dostopna https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/01/modulo_rientro_sintetico_08_gennaio_eng.pdf

Poleg samoizjave, je potrebno izpolniti še tabelo, ki jo je potrebno izpolniti ob vsakem vstopu v Italijo in posredovati na spodaj navedene elektronske naslove odvisno od mesta vstopa v Italijo.

Na spodaj navedene elektronske naslove je potrebno poslati izpolnjeno italijansko verzijo tabele. Kopijo elektronskega sporočila mora imeti oseba s seboj ter jo pokazati skupaj s samoizjavo ob morebitnem pregledu varnostnih organov. Pregled se lahko zgodi na celotnem ozemlju Italije in ne zgolj na mejnih prehodih.

Tabela: https://asugi.sanita.fvg.it/export/sites/aas1/it/documenti/covid/2020_modulo_rientri_estero_COVID.pdf

Izpolnjeno tabelo v italijanščini je potrebno poslati na elektronski naslov ustrezne oziroma pristojne zdravstvene institucije (ASL), odvisno od mesta vstopa v Italijo v primeru tranzita, oziroma glede na ciljno mesto v Italiji na pristojno ASL v deželi.

Poleg tega pa je potrebno upoštevati še pogoje za vstop nazaj v Slovenijo iz Italije

Na rdečem seznamu so vse administrativne enote Italije (velja od 16. aprila 2021).

Osebo, ki prihaja iz Italije se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset dni.

Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži:

  1. negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike,
  2. potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  3. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca COMIRNATY Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca COVID-19 Vaccine AstraZeneca ali cepiva proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V ali cepiva Johnson in Johnson COVID-19 Vaccine Janssen najmanj 21 dni.

Z drugimi besedami. Italija letos za 1. maja odpade zame!