Zdravko Pocivalsek Zdravko Pocivalsek

Zdravko Počivalšek: “Jaz dobro vem, kdo je zmagal vojno” / ampak ne smem povedati na glas, ker me bo Janez kregal

V torek je na Mali gori, ob dnevu upora proti okupatorju, potekala proslava. Govornik je bil Zdravko Počivalšek, ki je bil očitno potunkan v to vlogo, ali pa jo je sprejel z veseljem, da bo končno lahko spet pred “kamerami”, kajti že precej časa ga ni bilo videti kako trosi svoje nebuloze v eter. In tudi tokrat se ni izneveril svoji tradiciji. Večina ljudi si bo zapomnila njegove besede, ki jih izrekel: “Jaz dobro vem, kdo je zmagal vojno.”

Ja, Zdravko, mogoče res veš kdo je zmagal vojno, ampak tega ne smeš povedati, kajne? Sicer bi dodal še to, ampak nisi. Torej si storil ravno to, kar se pričakuje od tebe. Da boš tiho in boš sledil navodilom Janeza. Seveda ga ne boš užalil z omenjanjem, da so 2. svetovno vojno zmagali partizani, kajne? Tolk jajc pač nimaš, da bi to naredil.

Si kot tisti starši, ki grozijo otroku z besedami: “Če boš to storil, boš že videl kaj te čaka.” Ampak saj te razumemo Zdravko, Janez je tisti, ki ti ščiti hrbet, če si priden. Če pa bi povedal resnico o tem kdo je zmagal vojno, bi se stanje spremenilo. In seveda Zdravko, tega si ne moreš privoščiti, ko pa moraš reševati Slovenijo, ker “ljudje so umirali”, kajne?

Seveda obstaja tudi možnost, da nisi povedal kdo je zmagal vojno, ker ne veš. Ali pa ker verjameš, da jo je zmagal nekdo drug kot pa partizani, ki jih po nemarnem nisi omenil! Sram te je lahko. Ampak saj tega smo že navajeni pri tebi. In komaj čakam dan, ko boš odletel iz politike!

Mene bi bilo na tvojem mestu zelo zelo sram, da ne bi imel jajc, da bi povedal, da so 2. svetovno vojno zmagali partizani in OF. In ne domobranci in fašisti, kar se poskuša prikazati ….

Zdravko Pocivalsek
Zdravko Pocivalsek