Nov dan, nova prijava na cepljenje. Janez Janša je danes sporočil, da bo od ponedeljka cepivo na voljo za vse odrasle prebivalce. Seveda se bo za to potrebno zopet registrirati – tokrat na nov način,  preko portala Z-vem – https://zvem.ezdrav.si/cepljenje. Kot uporabnika me zanima kdo obdeluje moje podatke, saj na to očitno nihče ni pomislil in ne najdem možnosti, da bi si ogledal kdo je skrbnik za GDPR na tej strani!

Če boste prišli na spletno stran Z-vem, vas bo verjetno malce šokiralo to kar boste zagledali. In če niste računalniško pismeni, boste imeli težavo najti prijavo na cepljenje znotraj tega “skropucala”.

Za prijavo potrebujete EMŠO in številko svoje zdravstene kartice, prav tako pa tudi GSM številko, saj boste dobili potrdilo o uspešni prijavi na vašo telefonsko številko. Vmes zahtevajo še vaš elektronski naslov – glede na to, da gre za kup osebnih podatkov, me resnično zanima kdo jih obdeluje in kje lahko pregledam katere podatke o meni še zbirajo na tem spletnem naslovu.

Kaj se zgodi s tistimi, ki nimajo GSM telefona? Za elektronsko naročanje na cepljenje je obvezen podatek mobilna telefonska številka.

Za tiste, ki smo se prijavili preko portala e-uprava, pa so zapisali sledeče: Ob uvedbi nove poti za prijavo na cepljenje na zVEM portalu, se ukinja prijava na e-Upravi. Prijave iz e-Uprave so že v ozadju prenesene na novo rešitev, pri tem se je izločilo že cepljene osebe. Vsi, ki so prijavljeni na e-Upravi, bodo v teh dneh dobili SMS za potrditev pravilnosti njihove mobilne telefonske številke.

Hkrati bodo tisti, ki niso oddali mobilne telefonske številke dobili na e-naslov povabilo, da to v portalu zVEM še dodajo. Potrditev interesa teh, ki so se prijavili prek e-Uprave je potrebna zato, da bo priznan datum prijave iz eUprave in da bo cepilni center lahko kontaktiral pacienta prek pravilne številke. Vsi, ki ste se že naročili na cepljenje pri zdravniku, pri cepilnem centru, ne boste ponovno potrebovali vpisovati svojih podatkov in se naročati.

spletno narocanje na cepljenje proti COVID 19
spletno narocanje na cepljenje proti COVID 19