Zadnje čase je vse več objav na družbenih omrežjih na temo cepljenja. Pa nimam v mislih tistih, ki so proti in tistih, ki so za cepljenje, ampak o tistih, ki objavljajo informacije o tem, da prihaja do zmede pri naročanju na cepljenje in do zmede o podatkih o cepljenju. K temu je potrebno prišteti še GDPR, ki za državo očitno ne velja in omogoča prenašanje baz, brez znanega upravljavca in ekzaktnih informacij o tem.

Ljudje na družbenih omrežjih poročajo, da so dobili dva termina za cepljenje v razmaku par ur na isti dan. Nekateri so dobili vabilo na prvo cepljenje, čeprav so to opravili že pred časom. Drugi so dobili vabilo na cepljene z enim cepivom in čez par dni z drugim cepivom. Nekateri so bili že dvakrat cepljeni, pa vendar so vseeno dobili poziv na prvo cepljenje. Z drugimi besedami – zmeda, kar je simptomatičnost te ablasti in njenih upravljavcev.

Do zmede prihaja odkar je ablast predstavila možnost oddaje prijave na cepljenje preko portala zVEM. Ko so mešali baze, ki so jih dobili od eUprave in ko očitno nihče od njih ni pomislil, da veljajo tudi določena pravila za obdelavo osebnih podatkov, na katera pa se očitno vsi skupaj požvižgajo.

Pač modus operandi te ablasti, ki ima občutek, da lahko vse, sicer si ne predstavljam kako so lahko “zajebali” že s prijavami na cepljenje na eUpravi, kjer jim je dala informacijska pooblaščenka rdečo luč, sedaj pa so vzeli te podatke in jih uparili s podatki z drugega portala, kjer sploh ni omenjeno kdo obdeluje te podatke, kdo je njihov skrbnik in kako lahko uporabniki dostopamo do njih, predvsem pa na koga se moramo obrniti, če jih želimo izbrisati. Še več. Šli so še korak dlje in uporabili tudi Mailchimp za masovno pošiljanje podatkov.

Če grem korak dalje in razvijem “teorijo zarote”. Ker vedo, da se želim cepiti, lahko to informacijo prodajo farmacevtski industriji. Ali pa uporabijo to bazo za dober remarketing za farmacevtske proizvode. In če grem še korak naprej. Ta baza, za katero ne vem kdo je upravljavec, je lahko tudi dobro orodje v rokah tistih, ki so proti cepljenju. Ali pa politične stranke, ki me bo za to, ker je ta ablast “omogočila” cepljenje, pozvala, da naj na volitvah oddam glas za njih.

Ko imaš enkrat bazo 50.000+ ljudi, lahko z njo počeš marsikaj – še posebej, če se požvižgaš na osnovne pojme na katere se ne bi smel – obdelovanje osebnih podatkov, GDPR, …

Sicer pa sam sem končno dobil termin za cepljenje s cepivom Pfizer. V bistvu bi mi bilo povsem vseeno katero cepivo bi dobil, saj bi končno rad normalno spet potoval in šel čez mejo brez vseh ostalih pogojev, ki jih sicer moram izpolnjevati.

Zmeda pri cepljenju je povsem v skladu s shizofreno komunikacijo te ablasti, prav tako pa odraz njihovega delovanja – naši “sosedje” bi rekli, da gre “zavaravanje neprijatelja”, ali pa še malce bolj konkretno – “jebe lud zbunjenog”.

Cepljenje
Cepljenje